Provençaalse saoussoun

vr 16 april 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Van sommige berichten in de krant word ik nogal vrolijk, zelfs als de eerste straffe espresso van de ochtend m’n slaapkop nog wakker moet schudden. Zoals het berichtje in La Provence, dat meldde dat twee Marokkanen met een truck met oplegger vol tomaten bij de péage van Arles van de weg waren geplukt. Ze waren ermee en route van Spanje naar Italië. Tussen de tomaten zat 3 ton cannabis verstopt. Een alerte speurhond snufte het spul er feilloos tussenuit. Ik denk dan een paar dingen. 1: Hoezo staat er een ‘snifferdog’ klaar bij de péage van Arles, meer dan halverwege die trip? Dat riekt naar een tip. 2: Hoe dom kan je zijn om zolang door Frankrijk te tuffen met een vrachtwagen vol verboden waar in coronatijd, met alle restricties en grotere kans op controles? 3: Waar zijn die tomaten gebleven toen het duo werd gearresteerd en de cannabis in beslag genomen? Staan die nu ergens weg te rotten? Dat zou toch wel heel erg zonde zijn. Deel ze uit, geef ze aan de voedselbank, zorg dat ze ergens goed terechtkomen. Een truck met oplegger hè, dat is een flinke berg hoor. Waar je heel veel moois mee kunt doen. Ik zou het wel weten. Je kunt er bijvoorbeeld deze oergezonde, overheerlijke, supersimpele, traditionele Provençaalse saoussoun mee maken. Half salade, half saus, en multi-inzetbaar.
O ja, voor er weer een grapjas begint: nee, ik ga niet die hele vrachtcombi wegwerken, ik heb aan een kilootje tomaten wel genoeg en die cannabis mogen ze houden. M’n saoussoun heeft van zichzelf al genoeg esprit.

Ingrediënten:
1 kilo stevige tomaten
1 grote of 2 kleine ui(en)
2 tenen knoflook
1 bosje platte peterselie (of een ½ bosje krul)
10 blaadjes basilicum
snufje gemalen gember
zout, cayennepeper
wijnazijn
olijfolie

Bereiding:
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snij die ragfijn.
Haal de grofste steeltjes van de peterselie en hak de rest fijn, snij de basilicum fijn.
Doe ui, knoflook, peterselie, basilicum, een snufje gember, wat zout en wat cayennepeper in een ruime kom en meng alles door elkaar. Roer er een scheut olijfolie en een scheutje wijnazijn bij. Proef op smaak en voeg er eventueel nog wat gember, zout, peper, olie of azijn aan toe, tot het lekker frissig en pittig smaakt.
Dompel de tomaten eventjes in kokend water, laat ze afkoelen en trek het velletje eraf. Snij ze in vieren, haal de pitjes eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Schep ze voorzichtig door het mengsel in de kom.
C’est tout.
De saoussoun is afgedekt met plastic folie een paar dagen in de koelkast te bewaren. Voor gebruik nog even doorscheppen en op kamertemperatuur laten komen.
Lekker over pasta, gnocchi, allerlei groenten zoals haricots, broccoli, etcetera, met wat sla eronder, bij witvis, kalfsvlees, als vulling voor een omelet, als basis voor een wokgerecht en vul verder zelf maar in. Glaasje erbij, ’t is lente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven