Herontdekt: de Belgische chef Van Aken

ma 13 september 2021

Door Raoul Duchemin

Ik ben in mindere mate iemand die heel veel vertrouwen in restaurantgidsen heeft. Maar natuurlijk nog minder hecht ik enige waarde aan zogenaamde recensies op social media, soms de volstrekt onverdiende doodsteek voor restaurateurs.
Ik denk vaak: zo ongeveer het domste wat je in je leven kunt doen is een restaurant beginnen. Echt heel hard werken! Je hoort tegenwoordig veel over ‘werkdruk’, naar mijn mening evenaart die in restaurants – op een ander niveau – die in ziekenhuizen.
En als restaurateur loop je gerede kans dat een simpele ziel zonder iets van smaakbeleving en/of fatsoen met een ‘oordeel’ op het internet de finish van je zaak bewerkstelligt.
Er zijn in Frankrijk twee restaurantgidsen die er enigszins toe doen. Michelin (sinds1900) en Gault & Millau (sinds 1969) attenderen op tal van adressen (vele honderden) die vrijwel onmogelijk allemaal bezocht kunnen zijn.
Soit.

Talent van het jaar
Ik heb wel het idee dat Gault & Millau inmiddels meer te bieden heeft dan de conservatievere Michelin.
In elk geval las ik tot mijn genoegen dat G&M de Belg Lieven van Aken tot talent van het jaar heeft uitgeroepen. Op zich een beetje raar, hij is al 33, maar blijkbaar nu pas ontdekt. Ik ken hem uit zijn periode bij 2-sterren restaurant ‘Comme chez soi’ in Brussel en ik vond het jammer dat ik ’m een tijdje uit het oog verloor. Maar hij is nu de chef van L’Aupiho, het met – vooralsnog – één ster onderscheiden restaurant van het sjieke Domaine de Manville in Les Baux-de-Provence (Bouches-du-Rhône).
Mooi zo, dacht ik.
Ik wilde al naar Les Baux-de-Provence vanwege de multi-media expo in de unieke tentoonstellingsruimte Carrières des Lumières, met tot begin januari heel bijzonder gepresenteerd werk van Cézanne en Kandisky.
Ik ga dus dineren bij Van Aken, hernieuwde kennismaking waarop ik me verheug.
En mocht het door omstandigheden uitdraaien op een lunch, dan zal ik waarschijnlijk niet teleurgesteld zijn in de naastgelegen Bistrot de l’Auphio waarvan de keuken ook door Van Aken bestiert wordt.
Meer info: Klik hier.

Prima strandresto
Overigens: ik was van de week – misschien wel bij wijze van afscheid van de zomer – even naar de zee. Ik kwam min of meer per ongeluk terecht op het Plage de Gigaro in La Croix-Valmer (Le Var). En ontdekte daar een van de beste strandrestaurants die ik nu ken: La Brigantine. Kijk zelf maar: klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven