Aardappeltjes met rozemarijn en zelfgemaakte mayonnaise

vr 8 oktober 2021

Categorieën: ,

Door Renée Vonk-Hagtingius

Vandaag viel het besluit, de open haard gaat straks aan. Dat is geen lichtzinnige beslissing, daar gaan dagen van overleg aan vooraf; het betekent tenslotte dat je zo’n beetje toegeeft dat de (na)zomer definitief voorbij is. Ook al kun je na de eerste zeer frisse ochtendkou die aan Siberië doet denken nog uitstekend op je zonnige terras lunchen, een avond-apéro zit er buiten niet meer in. En als de binnentemperatuur ’s nachts terugloopt naar 16 ºC , ja, dan is het gevreesde stookseizoen aangebroken. Ook niet verkeerd, maar wel weer even wennen. En dan iets warms dat ik de hele zomer natuurlijk niet meer heb klaar gemaakt. Zoals deze absoluut herfstige rozemarijn aardappeltjes, mooi glas rood erbij, de kachel aan en dan het komt weer helemaal goed.

Ingrediënten:
4 grote of 8 kleine aardappels, in blokjes (niet te klein)
2 takjes verse rozemarijn
3 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de blokjes in circa 5 minuten goudbruin. Doe de aardappels met de olie over in een vuurvaste schaal. Strip de takjes rozemarijn en kneus de naaldjes in een vijzel of met de deegroller; niet fijnhakken! Pel de teentjes knoflook en snij ze in snippers. Bestrooi de aardappelblokjes met de rozemarijn en de knoflook. Zet de schaal in de oven en laat de aardappels 20-25 minuten garen (of tot ze van buiten knapperig en van binnen zacht zijn). Bestrooi vlak voor het opdienen met peper en zout en schud goed om. Lekker met zelfgemaakte mayonnaise.

Mayonnnainse

Ingrediënten:
2 eierdooiers
1 glaasje olijfolie
1 theelepel mosterd
1 eetlepel azijn
peper en zout

Bereiding :
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Breek en scheidt de eieren, doe de dooiers in een (niet te grote) kom, doe er de mosterd, wat zout en wat peper bij en roer even voorzichtig door elkaar. Laat een kwartiertje rusten.
Neem een stevige vork en kluts alles stevig door elkaar, en voeg scheutje voor scheutje en in een dun straaltje de olie toe. Steeds doorkloppen -in dezelfde richting- tot de olie volledig is opgenomen vóórdat het volgende scheutje wordt toegevoegd. Na verloop van tijd ontstaat er een dikke mayonnaise. Dik genoeg? Dan stoppen met olie toevoegen. Op het laatst kan er druppel voor druppel wat azijn bij worden gemengd, en eventueel wat extra peper en zout naar smaak. Wie het aandurft kan de mayonaise ook met de (staaf)mixer kloppen: op de sloomste stand beginnen en dan wat sneller zetten als de massa dikker wordt.
De mayonnaise kan 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden.

2 gedachten over “Aardappeltjes met rozemarijn en zelfgemaakte mayonnaise”

  1. Lekker met ‘n forelletje erbij ! En mayonnaise ! Lekker recept en fijn weekend voor jullie 2en. Overdag lekker de zon en in de avond met houtblokken slepen. Lieve groeten vanuit La Cote Yvonne.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven