Recept van der week: Riz au lait

vr 12 november 2021

Door Raoul Duchemin

 

Mij werd gevraagd Mme. Hagtingius-Vonk even te vervangen in haar recepten-rubriek. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben meer van ‘uit eten’ dan van zelf koken. Maar ik heb gelukkig een soort boekje met recepten van mijn moeder geërfd met allerlei recepten. Ik bladerde erin en stuitte op rijstebrij. Vond ik in mijn jeugd helemaal niks, bijna vies zelfs. Maar een mens leert bij, ook en vooral aan tafel. Ik weet nu dat je met rijst letterlijk alle kanten op kunt. En dat dit recept – eigenlijk bedoeld als dessert – net zo goed als beknopte maaltijd ingezet kan worden. Vroeger zou ik erg tegen zijn geweest, nu reken ik deze rijstschotel, lekker makkelijk te maken, tot m’n favorieten.

Ingrediënten:

  • 180 gram ronde rijst
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 1 liter melk
  • snufje zout
  • handje amandelschaafsel
  • 50 cl appelsap
  • 4 calissons (amandelsnoepjes)

Bereiding:

Kook de rijst in 2-3 minuten voor in ruim kokend  water, en giet af. Breng de melk aan de kook en voeg de appelsap toe. Draai het vuur laag en doe de vanillesuiker en de rijst bij de borrelende melk, roer alles goed door elkaar. Laat 25 minuten op een laag pitje pruttelen met het deksel op de pan, maar roer af en toe door. Klop in een kom de eieren los, samen met de suiker, en voeg toe aan de melk/rijstmassa. Laat nog 5 minuten onder goed doorroeren, doorkoken. Doe de massa over in een vorm, laat afkoelen en zet minstens drie uur weg in de koelkast om op te stijven. Serveer koud, of laat  de brij ‘au bain-marie’ weer lauwwarm worden. Bestrooi voor het opdienen met het amandelschaafsel, dat u even licht hebt geroosterd in een droge koekenpan, en versier met de calissons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven