Recept van de week: Tarte au thon

vr 4 februari 2022

Door Raoul Duchemin –

Ik ben van de vis en veelal geniet tonijn mijn voorkeur. Lang niet altijd vers verkrijgbaar, maar ingeblikt kent het aanbod amper grenzen. Daarover valt na te denken. Wordt er niet een beetje veel tonijn opgevist? Ik volg het allemaal niet zoals het betaamt, maar ik weet dat de blauwvintonijn tot de bedreigde dieren gerekend wordt. Bij ons in de Middellandse Zee zou het vooral om de gestreepte en witte tonijn draaien en van die soorten zou er (nog?) genoeg zijn.

Mensen die er wel verstand van hebben, laten vaak noteren dat tonijn om allerlei redenen gezond is. Neem ik graag aan, ik vind tonijn vooral lekker. Als het niet anders is, dan maar uit blik en dan heb ik een uitgesproken voorkeur voor het merk Rio Mare. Bij mij in de buurt betrekkelijk zelden in de schappen van de supermarkten, dus dan maar post laten bezorgen. Altijd een feestje als er geleverd wordt en dan maak ik bij voorbaat enthousiast mijn tonijntaartje. Ik denk: de moeite waard om het zelf even te maken. Ook dit recept is bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 75 gram boter
  • 150 gram bloem
  • mosterd
  • 70 gram geraspte gruyère of emmental
  • 2 à 3 tomaten
  • crème fraîche
  • 1 blik tonijn naturel (500 gram)
  • ½ glas water
  • herbes de provence
  • zout en peper

Bereiding

Voor de bodem: laat de boter smelten in een ruime pan, met een half glas water en een snufje zout. Haal van het vuur en voeg de bloem toe, roer goed met een houten lepel tot een mooie bal ontstaat. Vet een taartblik in en verdeel de deegbal gelijkmatig over de bodem en de zijkant. Prik gaatjes in de bodem met een vork.

Voor de vulling: bestrijk de taartbodem dun met mosterd. Giet het vocht van de tonijn en maak enigszins fijn met een vork; verdeel over de taartbodem en bestrooi met peper en zout naar smaak. Strooi de geraspte kaas over de laag tonijn. Snij de tomaten in dunne plakjes en bedek er de kaas mee. Verdeel daar de crème fraîche over. Strooi er ruimhartig herbes de provence over.

Verwarm de oven voor op 180/200 graden en laat de taart in het midden ervan in zo’n 30 minuten gaar worden. Kan zowel warm als koud worden gegeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven