Recept van de week: mediterraan gehakt

vr 11 maart 2022

Door Raoul Duchemin –

Het heette een ‘broodje bal’. Iets met gehakt, destijds tamelijk populair. Ik was er niet vies van. Maar toen ik al een tijdje in Frankrijk woonde en toch nog een keer de route NL-F moest afleggen, stopte ik bij een tankstation ter hoogte van de Belgische grens. Nog 1.000 kilometer te gaan, dan maar iets eten. Ik koos voor een balletje gehakt en oordeelde negatief. Smaak noch kraak, in mijn Franse omgeving was ik dat een stuk beter gewend. Ik ben inmiddels zo’n ‘vleesverlater’ (heeft niks met die ervaring bij dat tankstation te maken), maar ik weet nog heel goed hoe je een ‘broodje bal’ verrijkt met een mediterraan accent. Onderstaand recept (4 personen), ook en vooral geschikt voor gehakt als maaltijdbegeleider, biedt iets van de smaak van het zuiden.

Ingrediënten

 • 600 gram kalfs- of lamsgehakt
 • 4 eetlepels paneermeel
 • 1 kleine ui (gesnipperd)
 • 1 teen knoflook (uit de knijper)
 • 1 ei
 • peper, zout, nootmuskaat (snufje)
 • ½ theelepel kerrie
 • bloem
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 4 hardgekookte eieren (gepeld)
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 stengel bleekselderij (in dunne schijfjes)
 • 1 blaadje laurier
 • 1 blikje kikkererwten (of linzen, of kidneybonen)
 • 8 verse pruimen, abrikozen (ontveld, ontpit), of vijgen
 • 2 eetlepels vloeibare honing
 • 2 dl droge witte wijn
 • 4 plakjes verse geitenkaas

Bereiding

Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Pel ze. Maak het gehakt aan met de paneermeel, de ui, de knoflook, peper, zout, nootmuskaat en kerriepoeder. Verdeel het gehakt in vier porties en rol ze uit tot vier plakken. Leg in het midden van elke plak een hardgekookt ei en vouw het gehakt er als een pakketje omheen. Goed samendrukken, zodat ze tijdens het bakken niet openspringen. Rol de pakketjes door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en bak er de gehaktballen rondom in aan. Haal ze uit de pan en hou ze apart. Doe de witte wijn, de tomatenpuree, de bleekselderij en het laurierblaadje in de pan en laat het sausje al roerend een paar minuten pruttelen. Voeg de kikkererwten (of linzen, of kidneybonen) toe en laat ze goed doorwarmen. Voeg de gehaktballen toe en laat alles een minuut of tien garen. Doe er op het laatst de in stukken gesneden pruimen, abrikozen of vijgen bij. Serveer het gehakt met een plakje geitenkaas erop en een scheutje honing erover. Schenk de saus rondom. Blijft er wat over, dan kunnen de ballen de volgende dag, afgekoeld en in plakjes gesneden, als voorafje worden geserveerd, met een scheutje saus erover.

 

1 gedachte over “Recept van de week: mediterraan gehakt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven