Recept van de week: kabeljauw met preisaus

vr 1 april 2022

Door Raoul Duchemin

Zelfs in mijn plattelandsomgeving gaat het tegenwoordig soms (niet vaak) over het vegetarisme en het veganisme. Zelden in het dorpscafé waar over het algemeen jagers het hoogste woorden hebben. Maar ik ontmoet toch vaker mensen die geen vlees meer eten. Eerlijk gezegd ben ik het met hen eens, maar even eerlijk gezegd: helemaal vleesloos lukt me (nog) niet. En het veganisme gaat me wat ver. Ik sprak iemand die overwoog de leren bekleding van zijn auto weg te halen. Ik eet geen vlees, maar ik overtreed de regels van de vegetariërs als ik me als liefhebber van een visje presenteer. Ik let dan wel op dat het om een ‘verantwoord’ visje gaat. Voor zover je dat kunt zeggen. Of bepalen.

Ik hoorde iets over een voorgenomen vleestaks in Nederland en vreesde even een  visbelasting. Niet in Frankrijk hoor. Maar bij wijze van lichte lunch koos ik – door die berichtgeving geïnspireerd – voor kabeljauw (m’n favoriet) met preisaus. Ik had de ‘spullen’ in huis en ik vind al lang dat prei over het algemeen onderschat wordt.

Kies voor verantwoord gevangen kabeljauw, bij voorkeur met MRC label.

Ingrediënten

  • 400 gram kabeljauw (dos de cabillaut/rugfilet, daar zit geen graat in)
  • 1 prei
  • 1 laurierblad (of 2 kleintjes)
  • 1/2 bouillontablet
  • 1 glas droge witte wijn
  • scheut olijfolie plus klontje boter
  • beetje bindmiddel (Maïzena, Sauceline oid)

Bereiding

Laat de boter met de olie smelten in een braadpan (niet heet laten worden!). Snij intussen het wit van de prei in dunne ringetjes. Doe het glas wijn plus de boullontablet en het laurierblad bij het boter/oliemengsel. Breng aan de kook en bindt lichtjes met de Maïzena of de Sauceline: géén dikke pap van maken, alleen een beetje binden. Doe de kabeljauw en de prei erbij en laat ongeveer een kwartiertje met deksel op de pan stoven op héél laag vuur: het mag niet koken. Kijk na een minuut of tien of de kabeljauw al gaar is; de lamellen moeten nog een beetje doorschijnend zijn, het mag geen prut worden. Schep ze uit de pan, verdeel over de borden en giet de saus erover, plus een draai peper uit de molen. Geef er broccoli bij, of sperziebonen, of fèves, plus aardappelen (rattes bijv.) of rijst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven