Familierecept van de week: Bananensalade

vr 1 juli 2022

Door Raoul Duchemin

Zelfs naar subtropische normen is het met zo‘n 32°C knap warm. Dus dan maar weer kiezen voor een salade die in het beste geval een lichte maar niettemin hele maaltijd biedt. In mijn familie wordt het dan vaak een bananensalade, die vooral ’s zomers lekker is en die gasten vaak als ‘verrassend’ ervaren. Ik weet niet meer of het een idee van mijn moeder of de hare was, maar ik maak deze salade al jaren heel graag klaar.

Ingrediënten

 • 1 krop sla (laitue)
 • 3 bananen
 • 2 tomaten
 • 1 flinke hand amandelschaafsel

Voor de dressing

 • ½ eetlepel mosterd
 • 1 eetlepel worcestersaus
 • 1 eetlepel zoete ketjap
 • 2 eetlepels citroensap
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 teentje knoflook (uit de knijper)
 • peper uit de molen

Bereiding

Pluk de krop sla uit elkaar, verwijder de buitenbladen en de nerven en scheur de rest in stukjes. Was en droog de sla in de slacentrifuge. Snij de tomaten in stukjes. Pel de bananen en snij ze in cm-dikke schijfjes, verdeel in twee porties.

Meng in een ruime kom de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Rooster het amandelschaafsel, in een droge koekenpan op laag vuur, goudbruin en haal meteen uit de pan. Laat afkoelen. Doe een scheutje olijfolie in de warme koekenpan en bak er de helft van de bananenschijfjes, onder voorzichtig omscheppen, even in aan. Haal meteen van het vuur en laat afkoelen. Doe van alle ingrediënten een laagje in de kom, en ga zo door tot alles op is. Meng pas vlak voor het opdienen alles luchtig door elkaar. Lekker als lunchhapje met een stukje stokbrood, of bijvoorbeeld bij gebakken vis of kip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven