Cuvée Lucie: het zoetgevooisde zomeravondlied van de langste dag

zo 3 juli 2022

Door Margôt van Slooten-Preng

We leven de vakantiedagen au jour le jour, zonder knellende agenda’s, genietend van het zalige en ongecompliceerde Provençaalse leven op de flanken van een mythische berg. De enige agenda is het ritme van de dag en de zon. Profiteren van de enigszins koele ochtenden tijdens een ongekend warme junimaand, naar bed wanneer de zon is vertrokken en plaatsmaakt voor de intens donkere nacht en scharrelende sangliers rond de gîte.

Het Fête de la Musique meemaken in het dorp beneden, op de langste dag van het jaar, is een exercitie die we niet willen ondernemen. Bij middernacht de smalle en stijgende eenpersoonstoegangsweg bedwingen in het pikkedonker, bezorgt me bij de gedachte alleen al buikpijn. Daarom kiezen we voor de veilige optie van muziek: mijn gedownloade afspeellijst ‘Vive la France’ en beleven een eigen muziekfeest.

Zoetgevooisde klanken

Anne Sila

Op het moment dat de cigales hun raspende avondlied staken, nemen zoetgevooisde klanken de regie over. Het is de stem van Anne Sila die de avond vormgeeft : “Que le plus important à vivre, est de vivre au jour le jour, le temps c’est de l’amour.” Een stem die een pijl recht in het hart schiet. Ik heb haar pas vorig jaar ontdekt en werd geraakt door haar vertolking van Pascal Obispo’s ballad Lucie. Voor mij een onbekend nummer en dito zanger. Best gek, hij is van mijn bouwjaar, dus had hij zo maar een idool kunnen zijn. Nieuwsgierig checkte ik zijn biografie. Pas midden in de jaren ‘90 krijgt hij serieus succes. Ik heb een alibi, en ben dan allang geen gillend idolenmeisje meer.

Eerbetoon aan Lucie

Pascal Obispo – Lucie

Het nummer Lucie ontstaat in de voorbereiding van een nieuw soloalbum. De zanger Lionel Florence schrijft wel eens teksten voor Obispo en vindt inspiratie voor een lied in zijn nichtje Marie, toen 12 jaar oud. Hij geeft haar de boodschap mee dat het leven kostbaar is, dat het essentieel is om van elk moment te profiteren. Immers, het leven is een mum voorbij. Leef bij de dag, ‘de vivre au jour le jour’. Het thema wordt een liedje, maar de titel verandert van Marie in Lucie, om elke religieuze connotatie en verwarring met de Maagd Maria te voorkomen. Obispo’s overgrootmoeder heet Lucie en daarmee is de ballade ook een eerbetoon aan haar, bij wie de zanger zijn eerste levensjaren doorbracht, bij haar leerde hij lopen en ging eten. Het is de platenmaatschappij die het nummer niet ‘gitaar’ genoeg vindt. Obispo wil het nummer coûte que coûte op het album hebben en om hem een plezier te doen, staat Lucie op de 12e positie op het album Superflu (1996). Kansloos voor een single, of toch niet?

Het lot bepaalt anders. Tijdens de Victoires de la Musique in februari 1997, waarvoor Pascal Obispo is genomineerd, krijgt hij tegen alle verwachting in de kans om zonder de begeleiding van een orkest te zingen. Hij grijpt kans die kans en zingt, zichzelf begeleidend op piano, zijn parel Lucie. Het publiek omarmt het nummer en ook de critici zijn geraakt door de wending in muziekkeuze. In de lente en zomer van 1997 zal Lucie alle records breken en gaan er van Superflu 1,2 miljoen exemplaren over de toonbank.

Wijn bij Lucie: trots op hun meisjes

Op zoek naar begeleidende wijn blijken er opvallend veel wijnproducenten te zijn die ook iets hebben met Lucie. Zo zijn er veel châteaux of domaines die vernoemd zijn naar de heilige Lucie of een cuvée hebben die de naam Lucie draagt.

Ik vond twee mooie cuvées Lucie van twee gepassioneerde wijnproducenten die een van hun wijnparels Lucie noemden, uit liefde voor hun oudste dochters die bij geboorte de naam Lucie mee kregen. Ze zijn trots op hun meisjes. Hun liefste ‘bezit’ vervat in een wijn.

Domaine Guillaume Blanchet Cuvée Lucie – AOP Beaujolais Blanc

Lucie – Blanchet

Deze cuvée Lucie is gemaakt van 100% chardonnay afkomstig van 10 jaar oude wijnstokken. Guillaume Blanchet koos voor wijnbouw uit een passie voor wijn en de natuur. Niet zo verwonderlijk dus dat hij zijn wijngaard bewerkt volgens de principes van Terra Vitis. Wijnen met het label Terra Vitis zijn duurzame kwaliteitswijnen met een groot respect voor mens, natuur en milieu. Vanuit dit respect onderwerpen wijnboeren in Frankrijk hun wijnen aan een streng ecologisch concept, vanaf de wijnstok tot aan de botteling. Hierdoor ontstaan prachtige, zuivere wijnen: zonder toevoegingen, maar met karakter, kwaliteit en passie. Wijnen waar de liefde vanaf druipt. De wijnstokken van Domaine Guilaume Blanchet in Vauxrenard (Beaujolais) bevinden zich 500 meter boven de zeespiegel, op een lage helling met een lichte zandleembodem.

Cuvée Lucie is genoemd naar l’ainé, de oudste van het gezin, dochter van Guillaume en Maïe Blanchet. De kleur van de wijn doet denken aan een gulle stroom heldere, goudgele lokken van dochterlief. De geur is een mengeling van geurig kreupelhout en wit steenfruit. Alsof je peren en perziken plukt in een droog bos. De wijnen worden vergist en gerijpt op eikenhouten vaten. Blanchet laat zijn kindje niet zo maar los, cuvée Lucie blijft een jaar in het vat om te rijpen. Door de houtrijping en malolactische vergisting is het mondgevoel rijk en rond, als zachte kinderwangen. De afdronk is aangenaam lang. Lekker bij blanquette de veau, bij vis en zeevruchten, maar ook bij perentaart. Geen niemendalletje, deze dochter. Zij komt er wel.

Domaine du Clos Roca Cuvée Lucie – AOP Languedoc blanc

Lucie – Clos Roca

Domaine du Clos Roca in Nizas is een wijngoed dat rode, rosé en witte wijnen maakt in de appellations AOP Pézenas, AOP Languedoc et IGP Hérault Côtes du Céressou. Het ligt in Nizas, tussen Pézenas et Clermont-l’Hérault, ten westen van Montpellier in Hérault. Aangetrokken door de schoonheid van de wijnstok en gepassioneerd door wijn, besloot Louis Aleman in 2009 zijn baan in de industrie in Normandië te verlaten om een ??klein wijndomein over te nemen. Het is een oud landgoed waar destijds jonge weeskinderen woonden op het terrein waar monniken het wijngaardeniersvak uitoefenden. Als overblijfsel uit deze tijd, is op het terrein een prachtige kapel te vinden. Sinds 2007 boert Louis biologisch (certificering Agriculture Biologique.) De diversiteit in druivenrassen is groot: carignan, alicante, syrah, grenache, mourvèdre, cinsault, cabernet sauvignon zijn de aangeplante blauwe druivenrassen. Sauvignon blanc, viognier, colombard, roussanne, marsanne, rolle (vermentino) zijn bestemd voor de witte wijnen. Domaine du Clos Roca geeft de voorkeur aan het gebruik van natuurlijke gisten. Gisten die van origine op de druif leven en niet toegevoegd worden. Dit levert finesse en elegantie op.

De gebruikte druivenrassen in cuvée Lucie zijn roussane, marsanne, viognier, afkomstig van hellingen van oude kalksteenterrassen. Twee derde deel van de cuvée krijgt een opvoeding in roestvrijstalen vaten, een derde deel krijgt houtopvoeding gedurende 6-8 maanden.

Cuvée Lucie scoort geen gouden plaat qua aantal flessen (3000 per jaar) en dat is ook niet het doel. Lucie zingt in haar bleekgele jurk met gouden pailletten de sterren van de hemel. Ze geurt plezierig, is kruidig en exotisch, met een randje minerale tonen en hout. De wijn valt lekker aan in de mond, is vlezig en geen niemendalletje. De wijn is fijn bij een dorade uit de oven, kip- of lichte vleesgerechten met een roomsaus, of bij boerenkaas, zoals Pélardon.

Muziekfeest in de schoot van de Mont Ventoux

De dag trekt haar zomerjurk uit

En zo zingen we zachtjes mee met de louterende woorden van Pascal Obispo, terwijl de dag langzaam haar zonnige jurk uittrekt. Ook de wind trekt zich terug in zijn nachtnest. Die relatieve stilte maakt het podium vrij voor de zangeres Anne Sila. Ze raakt elk woord met een verbluffende stembeheersing. Krachtig zonder schreeuwerig te zijn, breekbaar en kwetsbaar als een kwaliteitswijnglas. Voor ons geen diner op een druk dorpsplein, maar ons eigen feestje, intiem en klein bij de fijne gîte, omringd door wijngaarden, in de schoot van de Mont Ventoux. Het glas is helaas niet gevuld met een van de twee cuvées Lucie. Daarvoor zijn we te ver van Beaujolais en Hérault. Uiteraard is er wijn. Wijn van de flanken van de Mont Ventoux. Gelukkig kende ik hier in de buurt de wijnen van Domaine du Bon Remède uit Mazan, van Frédéric en Lucile Delay. Daarover later meer! Voor nu toch een beetje Lucie in het glas.

De dag trekt haar nachtpyjama aan. We wiegen zacht mee op het ritme van het einde van de dag, op schoot bij moeder Ventoux, loom van de warmte en de mooie herinneringen die zich daarmee vormen. De tijd lijkt even niet te bestaan, er is niets anders dan liefde. De onvoorwaardelijke liefde voor wijn, voor de smaken van de Provence, voor de natuur en de wijnstokken die ons omringen. Liefde voor dit fijne stukje Frankrijk. Pluk de dag, geniet van klein geluk, leef van dag tot dag, morgen kan alles anders zijn. Aarzel niet en wees niet bang voor het onbekende. Que le plus important à vivre, est de vivre au jour le jour, le temps c’est de l’amour. Luister maar!

Muziek erbij: Lucie van Pascal Obispo. De mooiste uitvoering van Lucie is die van Anne Sila in La Boîte à secrets: youtu.be/G9mStTANlO8

Waar te koop:

Domaine Guillaume Blanchet, Vauxrenard: domaineblanchet.fr

De wijnen van Clos Roca

Domaine du Clos Roca, Nizas: closroca.com

Domaine du Bon Remède, Mazan: domainedubonremede.com

4 gedachten over “Cuvée Lucie: het zoetgevooisde zomeravondlied van de langste dag”

  1. Goh hé ….. dat komt zelden voor dat ik n woord niet ken….. ‘zoetgevooisd’…. ik las eerst ‘zoetgevoosd’ zo Hé….
   En wat n mooi melodieus woord ….. laat ik nu vlakbij Clos Roca wonen, heb 20 jaar wijn verkocht en beschreven en mijn eigen cuvée gebaard : l’entrecuisse….erg lang verhaal .. door je commentaar van Obispo begrijp ik dat je nog niet zoooo lang in Fr woont, of misschien niet n franse partner hebt die je alles uitlegt…. hoe dan ook …… erg mooooooi geschreven
   Bravo
   Marga
   Ps ik ben dol op woorden (ik vertaal in de winters romans van NL naar FR)… fijne ‘gutsende’ avond….

   1. Merci Marga! Helaas woon ik niet in Frankrijk noch heb ik een Franse partner. Ik moet het doen met de status ‘slechts op bezoek’. Mijn hart is er echter altijd…vandaar de verhalen voor Kijk, Zuid-Frankrijk!

 1. Naschrift: Hierboven heeft u kunnen lezen over de bevlogenheid van Louis Aleman en zijn liefde voor de wijnstok. Hij noemde een van zijn cuvées Lucie, naar zijn jongste dochter, zo liet hij mij in de zomer van 2022 weten. Op de laatste dag van februari 2023 zie ik het droeve bericht van zijn vrouw Véronique: Louis Aleman is plotseling overleden. De familie en het team laten weten door te gaan met werk dat Louis op zich heeft genomen, hij zou niet anders gewild hebben. Tsja,..het kan zo maar anders zijn. Vivre au jour le jour!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven