De winnaars volgens Gault&Millau

wo 12 april 2023

Categorieën: , ,

Door Raoul Douchemin

Zoals bekend hebben we in Frankrijk twee vooraanstaande restaurantgidsen: de guide Michelin (sinds 1920) en de Gault&Millau sinds 1969. Henri Gault en Christian Millau waren restaurantcritici in Parijs, die zoals menigeen (onder wie ik) de oordelen van Michelin lang niet altijd onderschreven of zelfs maar begrepen. Het duo begon voor zichzelf, eerst met een gastronomisch maandblad en daarna kwamen ze met hun gids. Die na een aantal jaren uitgroeide tot een geduchte concurrent voor Michelin. Ze werkten niet met sterren, maar met een puntentelling: maximaal haalbaar 20 punten. Inmiddels is dat systeem losgelaten, het gaat nu om toques, koksmutsen. Je kunt er hooguit vijf scoren.

Restaurant La Magdaleine in Gémenos (Bouches-du-Rhône)

En Gault&Millau doet tegenwoordig ook in regionale gidsen. Dezer dagen verscheen die over de regio Le Sud/PACA. De gouden palmares is toegekend aan Mathias Dandine, chef van restaurant La Magdaleine in Gémenos (Bouches-du-Rhône), vlakbij Aubagne en Cassis. Michelin vindt Dandine één ster waard, Gault&Millau schat hem dus hoger in als beste kok van de regio.

Volgens Gault&Millau is Coline Faulquier van restaurant Signature in Marseille het meest veelbelovende regionale talent van het jaar en David Piquet (La Villa Marie in Cassis) de beste sommelier. Voor de beste eigentijdse interpretatie van de traditionele keuken zouden we bij Pascal Auger (La Vieille Fontaine, Hotel de l’Europe in Avignon) moeten zijn. Voor vis en zeefruit ben je bij Mathieu Roche van Ourea in Marseille aan het beste adres.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven