Vakantietip: doe een dagje Mougins

do 11 mei 2023

Door Raoul Duchemin

Wie Mougins zegt, roept Picasso. Ik niet. Ik zeg dan Roger Vergé (1930-2015) , de aartsvader van de ‘kookkunst van de zon’, die me in zijn toenmalige restaurant Le Moulin de Mougins uit de 16e eeuw ooit liet kennismaken met een lichtvoetige gastronomie die nogal afweek van de klassieke Franse keuken. Een belevenis, het Zuid-Franse levensgevoel op je bordje. Ik denk nog vaak aan die aimabele Vergé, bijvoorbeeld als ik na een feestmaal met vrienden op een warme zomeravond bij wijze van slotakkoord spiegeleieren met wijnazijn voorstel. Zijn idee, had ik nooit kunnen verzinnen.

Maar die Picasso dus. Overleed 50 jaar geleden in Mougins waar hij in de mas Notre Dame de Vie die hij in 1961 met echtgenote Jacqueline Roque had gekocht. Is tegenwoordig in handen van een Nieuw Zeelander die er in 2017 € 20 miljoen voor betaalde. Het moet een kunstcentrum worden.

Le Mas Notre-Dame-de-Vie

Kwartiertje rijden van Cannes

Dat zal wel lukken, want Mougins, op een heuvel een kwartiertje rijden van Cannes, is in allerlei opzichten een uitgesproken artistiek stadje met zon 20.000 inwoners, naar schatting 40 restaurants en net iets minder galeries en boetiekjes. En zo vlakbij de altijd mondaine dynamiek van de kust een lustoord voor creatieve types als Cézanne, Chagall, Matisse, Cocteau, Man Ray en ga zo maar door. Ze hebben er allemaal gewerkt of minstens een tijdje gelogeerd. Churchill, Dior, Piaf, Brel, Deneuve, echt allemaal hadden ze wat met Mougins.

Dat kan haast geen toeval zijn.

Als een Romeinse legerplaats

Mougins moet dus iets te bieden hebben. Zijn ligging garandeert een panoramisch uitzicht en dat wisten ze in de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk ook al. Er woonden Liguriërs tot de Romeinen langs kwamen. In een latere fase waren de monniken van Saint-Honorat er de baas, tot de Franse Revolutie.

Ik ben er graag, en niet alleen om er te eten. Die smalle staatjes die in de vorm van in een ellips rond elkaar omhoog gaan, zoals ooit een Romeinse legerplaats, zijn prachtig met hun oude, vaak subliem gerestaureerde huizen. Schilders zouden het misschien wel over een kleurrijke harmonie hebben.

Musée d’Art Classique de Mougins

Die bossen en musea

Mougins is omringd door bossen waard even adem haalt als je van de Côte komt. En als je er bent, wil je het Musée d’Art Classique niet voorbij lopen; zo’n 700 kunstwerken (t/m Picasso) te bewonderen. In de vieille cité fonteinen zoals het hoort, er is een fotografie-museum, de kerk Saint-Jacques-le-Majeur mag er zijn en in het eco-parc vind je een stuk of 18 ateliers van kunstenaars en handwerkslieden.

Ecoparc Mougins

Een dagje Mougins, ik zou het (weer) doen.

En nee, niet meer voor de lunch naar de Moulin de Mougins. Daar is wat mis gegaan. Vind ik vooral erg voor Roger Vergé.

Uit eten

  • La Place de Mougins, 41 place du Commandant Lamy.
  • L’Amandier de Mougins, Place des Patriotes, Vieux Village.
  • La Gabbia, 7 rue Pasteur.
  • Le Petit Fouet, 12 place du Commandant Lamy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven