Vraag & Antwoord: verbouwen of renoveren van je huis in Frankrijk

do 18 mei 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Eric van Rooij is directeur van Excellence France, de Nederlands-Franse specialist
op het gebied van onderhoud en renovatie van uw huis in Frankrijk.
excellencefrance.nl

Door de Frankrijk Advocaat en Eric van Rooij

Vraag: verbouwen of renoveren van je huis in Frankrijk: heb je daar toestemming voor nodig?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: Dat hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld of het uiterlijk van je huis erdoor verandert, of dat de bewoonbare oppervlakte van de woning wijzigt, of dat er sprake is van een bestemmingswijziging; iemand wil een restaurant in een woonhuis beginnen of iets dergelijks.

Soms is een bouwvergunning noodzakelijk, in andere gevallen kan worden volstaan met een zogeheten Déclaration Préalable (DP). Dat is eigenlijk een vraag aan de bevoegde overheidsinstantie of de voorgenomen werkzaamheden mogelijk zijn. Dit is een lichtere formaliteit dan de bouwvergunning. Voor een renovatie die de buitenkant van een gebouw verandert, heb je een DP nodig. Behalve als dat een beschermde status heeft.

Let op: het renoveren of vernieuwen van het dak kan al beteken dat de buitenkant verandert, zodra de kleur of de samenstelling van de dakpannen anders is dan de oorspronkelijke. En dan moet er dus een DP worden aangevraagd.

Maar bijvoorbeeld het veranderen van een zolder in woonruimte is in principe vrijgesteld van formaliteiten. Tenzij de buitenkant van het huis verandert, denk aan plaatsing van een dakkapel of dakraam. Dan moet er weer wel een DP worden aangevraagd.

Let op: als bij een verbouwing de oppervlakte van de woning wordt vergroot, telt de omvang daarvan. Wordt het huis minder dan 20 m2 groter, dan heb je aan een DP genoeg. Bij meer dan 20 m2 is een bouwvergunning nodig.

Indien de woning geen monument is, dient de autoriteit die erover gaat (meestal de gemeente) binnen 2 maanden een besluit nemen op de aanvraag. Komt er in die periode geen besluit omtrent toe- of afwijzing van de DP of bouwvergunning, dan wordt de aanvraag ervan als stilzwijgend toegewezen beschouwd. Gaat de aanvraag om een beschermd stadsgezicht of een monument, is de stilzwijgende toestemming na 3 maanden verkregen.

De Franse overheid heeft CERFA-formulieren op haar website geplaatst waarmee je vergunningen kunt aanvragen.

Eric van Rooij (Excellence France) tekent hierbij aan: Mijn ervaring leert dat die CERFA-formulieren nogal ingewikkeld en uiteraard in het Frans zijn en er wordt om veel aanvullende ‘stukken’ gevraagd, zoals bouwtekeningen.

Je mag van je aannemer verwachten dat hij het papierwerk (of een deel ervan) voor zijn rekening neemt. Hoort bij het dienstenpakket, de noodzaak van vergunningen bekijken en eventueel aanvragen. Als je de keuken of de badkamer vervangt en er uiterlijk niets aan het huis verandert, heb je geen vergunning nodig. Maar je moet ook kijken naar de bouwkundige structuur en daarom schakelen we vaak een architect in die op zijn niveau beoordeelt of en welke vergunning misschien nodig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven