Vraag & Antwoord: verbouwen en renoveren (2)

do 25 mei 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Eric van Rooij is directeur van Excellence France, de Nederlands-Franse specialist
op het gebied van onderhoud en renovatie van uw huis in Frankrijk.
excellencefrance.nl

Door de Frankrijk Advocaat en Eric van Rooij

In vervolg op de vorige aflevering van deze rubriek:

Vraag: wat is de rol van een aannemer?

Antwoord van Eric van Rooij, Excellence France: Als aannemer kun je pas aan de slag als de eventueel noodzakelijke vergunningen zijn verleend. Zie de vorige aflevering van deze rubriek. De aannemer moet dan verklaren dat de werkzaamheden zijn begonnen via een déclaration d’ouverture de chantier (DOC). Als de klus geklaard is, geef je als aannemer een déclaration d’ achèvement des travaux (DAT) bij de gemeente af. Daarna kan de gemeente komen kijken of de werkzaamheden conform de vergunning zijn uitgevoerd. Als dat zo is, krijg je een déclaration de conformité. Zo’n inspectie, daar ben ik graag even bij.

Vraag: zijn er fiscale consequenties bij een verbouwing of renovatie?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: Een verbouwing kan fiscale gevolgen hebben. Denk aan verhoging van de taxe d’habitation als er sprake is van een tweede- of vakantiewoning. Die belasting is gebaseerd op het huurwaardeforfait. Als de woning zodanig is verbeterd dat het huurwaardeforfait stijgt, dan betaal je ook meer taxe d’habitation.

Als het huis in een later stadium verkocht wordt, krijg je te maken met de taxe sur la plus value, oftewel winstbelasting over het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Als die winst mede is behaald dankzij renovatie of verbouwing moet bekeken worden of de kosten daarvan in mindering kunnen worden gebracht op de behaalde winst. De wet zegt hierover het volgende: ‘Uitgaven betreffende bouw, ver- of herbouw, vergroting of verbetering kunnen in mindering komen op de winst als de verkoper die kosten heeft gedragen’.

Let op! Het begrip renovation (renovatie) is niet in deze opsomming opgenomen. Hierdoor ontstaat vaak discussie met de Franse fiscus over de vraag of er sprake is van verbetering dan wel renovatie. Oordeelt de fiscus dat het om renovatie gaat, dan zijn de kosten dus niet in mindering te brengen op de winst.

Bij verkoop van een verbouwde woning is het verstandig je altijd te laten begeleiden door een deskundige. Dan hoef je dat debat met de belastingdienst niet zelf te voeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven