Vakantietip: uit eten met les pieds dans l’eau 

do 29 juni 2023

Door Raoul Duchemin

Zeker als het over restaurants gaat, is ‘beste’ een heel betrekkelijk begrip. Altijd ruzie en verontwaardiging als er weer eens een ranglijst is met zogenaamd ’s werelds beste, de Michelin-sterren zijn vaak omstreden, restaurantgidsen hebben soms zo hun eigen commerciële belangen.

Ik zei nee toen me hier gevraagd werd om een top-10 van strandrestaurants. Nog afgezien van het schier ontelbare aantal van die eetgelegenheden aan de Méditerranée weet ik niet hoe ik ‘beste’ zou moeten definiëren. De locatie, de sfeer, de keuken, de bediening en – vooral – de prijs/kwaliteit-verhouding, ga er maar aan staan.

Hieronder staan – in willekeurige volgorde – 10 strandrestaurants, waar ik een keer geweest ben en waaraan ik met enig plezier terugdenk. Mijn boekhouder vaak niet. Maar zo af en toe uit eten met les pieds dans l’eau, met je voeten in het water, ik zeg geen nee.

Antibes: Le César, Plage Keller, Bld. Du Cap, Plage de la Garoupe, plagekeller.com

Sublieme ligging, favoriet adres van de rich & famous als Madonna en Mick Jagger, grote kaart (dit jaar niet meer in het Russisch), vis, schaal- en schelpdieren, maar ook altijd minstens vijf vleesgerechten.

Cannes: La Plage du Martinez, 73 Bld. de la Croisette, www.hotel-martinez.com

Jean Imbert is sinds kort de opvolger van sterrenechec Christian Sinicropi, maar dit adres blijft zonder twijfel top. Een aantal couverts op een ponton in zee en het sympathieke is dat je sommige hoofdgerechten ook in bescheiden porties als entree kunt krijgen,

Juan-les-Pins: Le Cap, 10 bld. Maréchal Juin, www.ca.beachhotel.com

Het strandpaviljoen van het met een Michelinster onderscheiden restaurant Les Pêcheurs in het Cap d’Antibes Beach Hotel. Gevarieerde kaart, van beachburger tot artisjok-risotto met zomertruffel. Een relatief mild prijsbeleid.

Théoule-sur-Mer: Chez Philippe, Port de Théoule, Plage du Suveret, restaurantchezphilippe.com

Allang geen betrekkelijke eenvoud meer op dit adres. Men werkt graag met kreeft, de vissoep doet ertoe en aarzel niet voor een plateautje fruits de mer te kiezen.

Le Lavandou: Bistr’eau Ryon, Plage Saint-Clair, Bld. des Dryades, www.bistreauryon.com

Een mix van bistro en gastronomie op niveau. Speelse combinaties met tonijn en gamba’s, maar net zo goed lamsvlees met honing. Elke week een andere kaart.

Ramatuelle: Kaï Largo, Plage de Pampelonne. Bld. Patch, www.nioulargo.fr

Naast het mediterrane en vooral Italiaanse restaurant Nioulargo het min of meer Indonesische Kaï Largo. Ideaal als je na een week aan de kust weer eens iets anders wil. Denk aan tonijntartaarr met gember, zoet-zure garnalen, brasem in bananenblad, chocolade-nems.

Ramatuelle: Chez Camille, Route de Bonne Terrasse, www.chezcamille.fr

Voormalig vissershuisje uit 1913, aan het eind van de baai van Pampelonne, bij de Cap Camarat. Hét adres van locals en vermaard op z’n bouillabaisse, op houtvuur bereid. Wat ze hier noemen een ‘institution’, ook als het over langoustines, gamba’s en kreeft gaat.

Sainte-Maxime: Mario Plage, 33 ave.Du Général Touzet de Vigier, www.mario-stemaxime.com

Goed terras aan het Plage de la Nartelle., Destijds bezocht door onder anderen Bardot, Brel en zelfs Mitterand. Botermalse calamaris, de Belgische hit moules-frites, een ‘aangeklede’ hamburger, etc.

Marseille: Le Bistrot Plage, 60 Corniche J.F. Kennedy, www.bistrot-plage.fr

Ongeveer het enige echte strandrestaurant in de tweede stad van Frankrijk. Ver weg van het drukke stadsgewoel. De keuken is niet heel bijzonder. Pasta’s en ondermeer een salade van rauwe en gerookte zalm.

Monaco: La Rose des Vents, Plage du Larvotto, www.larosedesventsmonaco.com

Aan de voet van het Grimaldi Forum vrijwel het enige strandrestaurant van het prinsdom. Uitgebreide kaart, het accent ligt op maaltijdsalades, vis, schaal- en schelpdieren. Maar net zo goed de oer-klassieker rundertartaar of een clubsandwich.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven