Vraag & Antwoord: verkoop van uw Franse huis

do 29 juni 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: Ik wil mijn huis in Frankrijk gaan verkopen. Wat moet ik weten, waarmee heb ik rekening te houden?

Antwoord van De Frankrijk Advocaat: Het verkoopproces is anders dan we in Nederland gewend zijn. In het compromis de vente zal een aantal opschortende voorwaarden overeengekomen worden. Denk aan een voorbehoud met betrekking tot de financiering.

LET OP! Die voorwaarden moeten vooral niet te ruim geformuleerd zijn. Anders zou de koper nog heel gemakkelijk van de koop af kunnen.

Als verkoper dient u allerlei rapporten en keuringen aan te leveren. Die informeren de koper over de staat van het huis en de omgeving. In deze rapporten (diagnostics) wordt bijvoorbeeld naar de aanwezigheid van asbest, termieten, loodhoudende verf, de staat van de gas- en/of elektra-installaties en de energiezuinigheid van de woning gekeken. Wij kunnen die rapporten laten opstellen.

In sommige gevallen moet u plus-valuebelasting betalen. Namelijk bij winst bij de verkoop ten opzichte van de aankoopprijs en als u nog geen 30 jaar eigenaar bent. Er gelden daarbij wel verschillende aftrekposten en afschrijvingen. Die kunnen we voor u aangeven.

Bij verkoopbegeleiding kunnen we ook het compromis de vente opstellen. Dat kunt u – net als de daaropvolgende notariële acte de vente – gewoon bij ons in Den Haag tekenen. Daarna loopt de notariële afwikkeling via onze correspondentnotaris in Frankrijk. U hoeft daarvoor dus niet naar Frankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven