Spannend ‘feest’-weekeinde * Propriétés fantômes * Dubbele nationaliteit omstreden * Goedkopere boodschappen * Financieel schandaal Formule I * Gucci-cocktails en Brad Pitt-gin * VS-ambassadrice voor rosé *’Burkini’-verbod bevestigd

za 15 juli 2023

Categorieën:

Quatorze Juillet: onrust in heel Frankrijk

Het lange vrije weekend rond Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag. Er wordt rekening gehouden met nieuwe rellen in de steden. De regering heeft 130.000 policiers en gendarmes gemobiliseerd. Particulieren mogen geen vuurwerk afsteken, aangekondigde demonstraties zijn veelal verboden. In de nacht van de 13e/14e juli 218 auto’s in brand gestoken en 97 mensen gearresteerd.

 

Van wie is dat huis?

Het Kadaster kan van 60.000 woningen aan de Côte d’Azur niet achterhalen wie de feitelijke eigenaar is. Men spreekt van propriétés fantômes. Vaak staan die huizen op naam van (buitenlandse) firma’s. Men vreest witwaspraktijken.

 

Franse nationaliteit afpakken?

Een enquête zou leren dat 73% van de Fransen van mening is dat mensen met een dubbele nationaliteit die bij de recente rellen betrokken waren, hun Franse nationaliteit moeten inleveren.

 

1.000 boodschappen voordeliger

De Association Nationale des Industries Alimentaires, de voedselleveranciers, gaan de prijs van 1.000 producten verlagen. A-merken zou 3 à 15% goedkoper kunnen worden.

 

Formule I: 27 miljoen zoek

Dit jaar geen Grand Prix Formule I op het circuit Paul Ricard in Le Castellet (Var). Ook president Macron wil dat er in 2024 weer een Franse Grand Prix verreden wordt. Burgemeester Estrosi van Nice moet dat regelen. Een probleem is dat er bij de organisatie van de race in 2018 tot 2022 € 27 miljoen is zoekgeraakt. Er loopt een onderzoek. De Métropole Nice Côte d’Azur, ook onder leiding van Estrosi, wil alvast € 5,2 miljoen betalen, het departement Var weigert iets over te maken zolang dat onderzoek niet is afgerond en de regio Le Sud/PACA  acht zich niet betrokken.

 

Dure cocktails en een nieuwe gin

Het luxemerk Gucci heeft geïnvesteerd in een cocktailbar van het chique Hotel Maybourne in Roquebrune-Cap-Martin (Alpes-Maritimes). In elk geval tot 5 augustus kun je er 11 heel speciale cocktails proeven.

De Amerikaanse acteur Brad Pitt, die in Correns (Var) al een wijnchâteau bezit, heeft zich geassocieerd met de vermaarde ginmaker Tom Nichol. Ze brengen samen een gin op de markt, gebaseerd op de bittere sinaasappels van Antibes.

 

Amerikaanse tv-ster promoot rosé

De Amerikaanse actrice Bethenny Frankel, die onder meer furore maakte in de serie The Real Housewives of New York City, gaat de rosé van Château Roubine in Lorgues (Var) op de Amerikaanse markt promoten. Ze wil de VS met die rosé ‘overstromen’.

 

‘Burkini’-verbod rechtsgeldig

Het Tribunal administratif van Nice heeft bepaald dat het ‘burkini’-verbod op het strand van Mandelieu-La-Napoule (Alpes-Maritimes) gehandhaafd mag blijven. Die gemeente was de eerste die met zo’n verbod kwam, de Liga voor de Rechten van de Mens wilde dat ingetrokken zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven