Lang leve de Bistrots de Pays!

vr 28 juli 2023

Categorieën: , ,

Door Raoul Duchemin

Eerlijk gezegd ben ik in mindere mate fan van exquise maaltijden in met sterren behangen kantines die je vooral nooit zo mag aanduiden. Ik val niet eens zozeer over het gemiddelde prijspeil bij dergelijke adressen. Ik heb er begrip voor dat exclusieve ingrediënten en een sjieke ambiance een paar centen kosten en ik twijfel niet aan het vakmanschap van de chefs. Maar in hun scheppingsdrift vervallen ze nogal eens in wat ik culinair geknutsel noem. Het mag af en toe best een onsje simpeler, vind ik.

Ook daarom eet ik privé het liefst bij een bistrot de pays. Eenvoudige restaurantjes, vaak in piepkleine dorpen in het arrière pays waarvan bijna niemand ooit gehoord heeft. Ze werken een beetje samen in de organisatie Les Bistrots de Pays die dit jaar 30 jaar bestaat. Dat is wat mij betreft een felicitatie waard.

Er gelden strenge eisen

Het begon destijds in het Pays de Forcalquier(AIpes-de-Haute-Provence), die samenwerking, en inmiddels zijn er in heel Frankrijk 130 adressen die zich onderscheiden met het label Bistrot de Pays. Dat krijg je niet zomaar. Zo’n restaurant moet aan een reeks eisen voldoen en ze worden elk jaar strenger gecontroleerd dan de adressen in de Michelingids. Ze moeten – zoveel mogelijk – een ‘locale’  keuken voeren, de cliënten met tips bijpraten over de omgeving (wijnboeren!), soms kun je er even een fiets huren, of organiseren ze een dorpsfeest. Het eten moet meer dan in orde zijn en reken maar dat je zo af en toe heel aangenaam verrast wordt. En dat is altijd zo als het om de addition gaat.

De nieuwe bekroningen

Dit jaar zijn er 18 restaurants goedgekeurd die zich nu ook Bistrot de Pays mogen noemen. In onze omgeving zijn bekroond: Auberge de Calendal in Aiguin (Alpes-Maritimes), Beauséjour in Barre-les-Alpes (Alpes-Maritimes), Le Cercle du Progrès in Saint-Martin-de-Pallières (Var), Le Bistrot de Buisson in Buisson (Vaucluse) en L’Amandier in Sigonce (Alpes-de-Haute-Provence). Als u er toevalling in de buurt bent, aarzel vooral niet!

Voor de complete lijst van de Bistrots de Pays: bistrotdepays.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven