Presse: Aanhoudend heet * Immigratie hét onderwerp * Abaya blijft verboden * Iets minder féminicides * Steeds meer armoe * Meerderheid vóór schooluniform * Tabak niet duurder * Leger tegen drugsbendes?

vr 8 september 2023

Categorieën:

Hittegolf tot begin volgende week

In vrijwel heel Frankrijk is het ongewoon warm voor de tijd van het jaar. In augustus was er ook al sprake van een canicule, hittegolf. Er worden tal van temperatuurrecords gebroken, in Parijs dit weekeinde 34 graden. In de méditerrane streek valt het relatief mee, met 31 graden. Vorig maand nog 38 graden en hoger. Volgens Météo France valt er begin volgende week afkoeling te verwachten.


Immigratie is het top-issue

President Macron overweegt een voorstel te doen voor een referendum over immigratie. Enquêtes zouden uitwijzen dat 65% van de Fransen zo’n referendum wil en dat 64% de immigratie van niet-Europeanen wil verbieden.


Anaya-verbod gehandhaafd

De Raad van State heeft het decreet van de regering dat de abaya op school verbiedt, goedgekeurd. Zoals hier vorige week verteld, is de abaya een lange japon die alleen het hoofd onbedekt laat. Volgens de regering een verwijzing naar het islamitisch geloof en derhalve in strijd met de laïcité, de strenge scheiding tussen kerk en staat. Bij de opening van het schooljaar verschenen 300 leerlingen toch in zo’n kledingstuk. Van hen weigerden 67 zich te verkleden, ze werden naar huis gestuurd. Uit protest tegen de regel kwam In Lyon een leerlinge in kimono naar school. Ze werd ook weggestuurd.


Féminicides: 118 slachtoffers

In 2022 zijn 118 vrouwen het dodelijk slachtoffer geworden van geweld in de relationele sfeer, 4 minder dan een jaar eerder. Ze werden om het leven gebracht door hun partner, of ex-partner. Bij vergelijkbare twisten in de relationele sfeer verloren 25 mannen het leven.


10% van de Fransen in armoede

Een onderzoek van de non-profit organisatie Secours populaire die al sinds 1945 bestaat, leeft nu 10% van de Franse bevolking onder het bestaansminimum. Men waarschuwt dat dit cijfer verder gaat oplopen.


Gelijk gekleed op school

Een enquête zou leren dat ruim 60% van de Fransen voor invoering van het schooluniform is. Dat zou een eind kunnen maken aan kwesties zoals rond de abaya. In het departement Alpes-Maritimes wordt op een aantal scholen met het uniform geëxperimenteerd.


Roken niet duurder

Première Elisabeth Borne heeft aangekondigd dat de accijns op tabaksproducten in 2024 niet verder verhoogd wordt. In medische kring was daarop aangedrongen.


Het leger tegen drugsbendes?

Drugsgerelateerde bende-oorlogen in steeds meer Franse steden nemen toe. De inzet van meer politie lijkt onvoldoende resultaat op te leveren. Volgens een enquête wil nu 7 van de 10 Fransen dat dan maar het leger aan dat geweld een eind moet  maken.


Steun voor Les Restaurants du Coeur

Les Restaurants du Coeur, voedselbank sinds 1986 naar een idee van de komiek Coluche (zie ons artikel) dreigden door geldgebrek ten onder te gaan. De regering heeft nu € 15 miljoen toegezegd, de miljardair Arnault € 10 miljoen en de spelers van het nationale voetbalelftal € 500.000.


Geen Russische vlag bij de Spelen

Bij de Olympische Spelen volgend jaar in Parijs verbiedt president Macron vanwege de oorlog in Oekraïne Russisch vlagvertoon. Of er Russische sporters mee mogen doen, laat hij over het Internationaal Olympisch Comité.


Minder belasting in 2025?

De regering heeft met enige regelmaat verkondigd dat de Fransen teveel belasting moeten betalen. Maar van een verlaging is niets gebleken. Bruno Le Maire, minister van Financiën, zei deze week dat de middeninkomens in 2025 minder zwaar belast zullen worden, “si possible”.


Auto-veiling op het racecircuit

Op het circuit van Le Castellet (Var) op 24 september een unieke veiling van een trésor automobile (schat aan auto’s) van 40 wagens uit een tot nog toe onbekende privé-collectie. Het gaat onder meer om een Mercedes 190 SL cabrio uit 1956 (inzetprijs € 49.000), een Excalibur Convertible uit 1988 (€ 25.000), een aantal Ferrari’s, maar ook om Eenden, een Méhari en een Renault 4CV uit 1956.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven