En wat wilt U weten over Zuid-Frankrijk?

do 22 april 2010

Omstreeks 1990 kocht ik een paar muren en een half dak ter hoogte van zo’n schilderachtig dorpje in de Provence. Daarna veranderde mijn leven. Familie en kennissen meenden ineens dat ik rijk was. Ik had immers een ‘huis’ in Frankrijk. Qua gratis vakanties werd ik plotseling enorm populair. Ik begon zelf ook een beetje raar te doen. Zo klopte ik mijn opgelapte huisje troostend op de hermetisch gesloten luiken als ik vanwege mijn werk naar Nederland terug moest. Ik wilde niet weg. In mijn Rotterdamse stamkroeg sprak ik uitsluitend nog over de charmes van Frankrijk in het algemeen en die van mijn beknopte berghut in het bijzonder. Iemand was dat gezeur zo zat dat hij zei: “Maak er dan een blad over”. Dat heb ik toen gedaan, en dat tijdschrift bestaan nog steeds, al ben ik tegenwoordig ‘creatief adviseur’. Voor geïnteresseerden: http://www.coteprovence.nl/ .
Door ervaring wijs geworden, ben ik inmiddels allang bevrijd van de romantische ideeën over Frankrijk, die ik had toen ik mijn huisje kocht. Het is fantastisch in de Zuid-Franse subtropen. Maar anders. Daar moet je mee om leren gaan. Dat geldt voor het kopen van een huis. voor zaken doen, en voor het dagelijks leven. En dan ben je erg geholpen met informatie van iemand ter plekke, vandaar dat magazine. Informatie verpakt in verhalen en foto’s, maar ook met heel concrete dienstverlening. Zodat mensen niet dezelfde fouten zouden maken als ik destijds.
Er verschijnen in Nederland meer goede tijdschriften over Frankrijk. Maar ik vind dat Frankrijk niet bestaat. Dat mag ik niet zeggen van president Sarkozy, die het al moeilijk genoeg heeft. Maar ik denk dat de bevolking van Normandië, de Bourgonge of de stedelingen van Parijs, anders in elkaar steken dan mijn buren. In het zuiden gelden andere normen en waarden. En ik denk dat Nederlands die nadrukkelijk voor het zuiden kiezen, anders zijn dan degenen die naar Bretagne gaan. Of naar Parijs of de Vogezen. Dit blog gaat (meestal) over een klein stukje Frankrijk, de Côte d’Azur en de Provence, maar bij elkaar altijd nog groter dan heel Nederland. Ik ga iedere welwillende lezer er enthousiast over bijpraten. Maar wel als journalist, dus ook over de negatieve aspecten. Het moet wel reëel blijven tenslotte.
Als er een blog als dit had bestaan toen ik destijds in de Provence mijn ruïne kocht, dan was me vast veel narigheid bespaard gebleven. Maar ja, dan had ik ook niet zoveel meegemaakt.
Ik wens iedereen veel (leed)vermaak. En op concrete vragen geef ik graag een zo goed mogelijk antwoord.

4 gedachten over “En wat wilt U weten over Zuid-Frankrijk?”

  1. Dag Renée. Leuke invalshoek die ik graag ga volgen. Ik lees altijd met veel plezier het magazine dat in jouw tijd precies over dit stuk van Frankrijk ging. Je legt de vinger op de zere plek en de illusie van de doorsnee buitenlander die na dromen over oude stenen zich als reiziger/emigrant profileert en de prachtige oude stenen stal onder de Zuid-Europese zon z’n tweede thuis gaat noemen. Wat de Nederlanders & Frankrijk betreft zijn er vele sites en blogs, groepen en clubs op Internet. Iedereen “chat” met iedereen. Ervaringen, desillusies, goede raad, het zijn vaak herhalingsoefeningen, uit de privé sfeer op het www geplakt, met foto’s, vidéos…Ik lees ze maar af en toe, per ongeluk. Op dit blog schrijf ik me echter in als “volgster”, met het vermoeden dat jouw Posts mij regelmatig kostelijk zullen vermaken. Vriendelijke groet, Martinke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven