Chantage van Ryanair

ma 24 mei 2010

Categorieën:

Het kwam niet helemaal onverwacht, maar toch nog wel een beetje uit de lucht vallen: Ryaniar pakt zijn koffers en verlaat Marseille/Marignane, het vliegveld dat sinds jaar en dag het ‘pied-à-terre’ in Frankrijk van de Ierse lowcost-reus was. Vier Boeings 737 hebben hun thuisbasis op Marignane (de enige permananente basis van de voordeelvlieger in Frankrijk, met 42 bases in heel Europa) en zijn dus van groot belang voor de lokale werkgelegenheid. Maar Ryaniar-baas Michaël O’Leary is boos. Het parket in Aix-en-Provence heeft de Ierse vliegmaatschappij beschuldigd van het employeren van zwartwerkers. Er zouden zo’n 120 medewerkers van Rayenair aan de slag zijn op basis van een Ierse werkovereenkomst. En dat is in Frankrijk illegaal.
Maar de ‘Conseil général des Bouches-du-Rhône’, de ‘Mairie de Marseille’ en ‘la Chambre de commerce (CCI)’ zijn ze zich rot geschrokken. Als Ryanair écht aan zijn stutten trekt, en Marseille verlaat, staan er flink wat banen op de tocht en krijgt het toerisme een stevige knauw. Op Facebook is er intussen een reddingsoperatie gestart: ‘Sauvons les vols low-cost à Marseille-Provence.’ En Jacques Pfister, président van de CCI Marseille-Provence, doet er alles aan om Ryanair voor Marseille te behouden. Luis in de pels is Patrick Mennucci, ‘vice-président chargé du tourisme à la Région Paca’. Volgens hem moet je “vooral niet toegeven aan chantage”. Stoer. Maar ook hij heeft geen werk voor de Ryanairwerknemers die er uit vliegen als de Ier Frankrijk voor gezien houdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven