Taser-happy politie in Nice

wo 26 mei 2010

Categorieën:

De ‘police municipale’ van Nice gaat met Tasers werken. Jawel, wie binnenkort in ‘Nizza la Bella’ tegen een klabak oploopt, kan meteen ook tegen een formidabele stroomstoot oplopen. Mag dat? Ja, dat mag, want hoewel het stroompistool nog op 2 september door ‘le Conseil d’Etat’ werd verboden omdat dienders er zomaar zonder specifieke opleiding gebruik van zouden kunnen maken, heeft minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux nu toch zijn handtekening onder een (nieuw) decreet gezet. Enige voorwaarde voor gebruik is nu, dat dienders die ermee worden toegerust, een vierdaagse cursus gevolgd moeten hebben. Zo’n veertig ‘policiers’ in Nice hébben die cursus al gevolgd, want de Tasers liggen reeds sinds (het afblazen van) het vorige decreet klaar. Zó snel zie je het zelden in Zuid-Frankrijk. Maar het zou weleens te maken kunnen hebben met de zich als een BP-olievlek uitbreidende ‘géants apéros’, waar overheden in heel Frankrijk het steeds benauwder van krijgen en waar geen kruid tegen gewassen lijkt. De op Facebook geïnitieerde ‘flashborrel’ die voor zaterdag 12 juni op de Place Massena in Nice staat gepland, heeft tot nu toe al 6000 toezeggingen gegenereerd. En dat, tegen het uitdrukkelijke ‘nee’ van burgemeester Estrosi in. Anarchie! Daar moet vanzelfsprekend met harde hand tegen worden opgetreden. En als zelfs een ‘mol’ op Facebook niet helpt (zie mijn vorige blogs hieronder) dan zal de wet gewapenderhand gehandhaafd moeten worden. Volgens adjunct-burgemeester Benoît Kandel is Nice “er helemaal klaar voor” om de Taser bij publieke onrust in te zetten. Zoals bij een niet-geautoriseerde ‘flashmob met een slok op’, ook al verloopt ie vreedzaam? Kandel: “De Taser is een niet-dodelijk wapen, dat alleen gebruikt zal worden als een politieman zich bedreigd voelt, of er zich een dreigende situatie voordoet.” Eens even rekenen: twintig Tasers, veertig bevoegde agenten, 6000 borrelaars…. ‘an accident looking for a place to happen’, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Want heb je een pace-maker, een zwak gestel, of gewoon een flinke slok teveel op, dan kan zo’n stroomstoot door je lijf wel degelijk einde verhaal betekenen. Niet voor de agent in kwestie (bedrijfsongevalletje) maar wel voor de ‘aperitivo’ die het niet meer kan navertellen. Santé!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven