Noodtoestanden: een update

do 17 juni 2010

Het was voorspeld, en het noodweer kwam. Opnieuw. Het betekende weer een doorwaakte nacht, weer meer ellende. Ook de buien die voor vanmiddag waren aangekondigd kwamen conform verwachting, bij bakken uit de hemel gestort. Maar de weersvoorspelling belooft dat het beter wordt. Dat mag ook wel, want het dodental in de Var is inmiddels opgelopen tot 25; er worden nog 14 mensen vermist. Pompiers en vrijwilligers zijn -na de uitgebreide reddingsoperaties, waarbij mensen uit gebouwen en van daken werden gehaald- begonnen aan de zoekactie naar de vermisten. Een gruwelijke taak, waarbij men vooral verwacht slachtoffers in ondergelopen kelders en onder de bagger bedolven auto’s te vinden.
De ravage in de getroffen dorpen en stadjes is intussen enorm. Nu al wordt de schade op vele tientallen miljoenen geschat. De ernstigst getroffen gemeentes: Draguignan, Figanières, Fréjus (St Aygulf), Le Luc, Le Muy, Les Arc-sur-Argens, Roquebrune-sur-Argens, Taradeau, Trans-en-Provence en Vidauban.
Zo’n 94.000 huishoudens zitten nog zonder stroom. Château Sainte Roseline in Les-Arc-sur-Argens, heeft de liefdadigheidslunch morgen, ten bate van de Stichting Pink Ribbon (www.pinkribbon.nl , tegen borstkanker), waar ook Simone Kleinsma zou optreden, moeten afgelasten wegens geen stroom.
In 20 ‘communes’ is geen drinkwater: er wordt ernstig gewaarschuwd om het water dat er eventueel nog uit een kraan drupt, vooral niet te gebruiken, zelfs niet om er je tanden mee te poetsen, laat staan om het te drinken of ermee te koken. De getroffen gemeentes: Draguignan, Plan de la Tour, Grimaud, Cogolin, Gassin, Ramatuelle, La croix Valmer, Rayol Canadel, St Tropez, la Môle, Cavalaire, St Maxime, Roquebrune sur Argens, Bagnol en Forêt, St Aygulf, Trans en Provence, Figanières, Camps de la Source, Cabasse, Les Arcs en Montferrat. Het Rode Kruis deelt intussen flessenwater uit en is een nationale campagne gestart om donaties te werven.
De SNCF (spoorwegen) hoopt het treinverkeer vrijdag weer op gang te hebben, maar nu al wordt er gemeld dat voor grote delen van het traject bussen zullen worden ingezet. Het vliegveld van Toulon/Hyères is inmiddels wel weer open, maar vervoer richting Draguignan en omgeving blijft dubieus.
Kortom, het is hier even niet zo toeristisch, en niemand weet hoe lang het gaat duren. Inmiddels heeft de overheid de Var tot natuurrampgebied uitgeroepen.
Maandag komt president Sarkozy kijken. Hij zal zich waarschijnlijk kapot schrikken.

1 gedachte over “Noodtoestanden: een update”

  1. Hallo Renée en Peter,Excuus dat ik zo weinig van me heb laten horen, maar het was een beetje druk met mijn nieuwe baan. Ik heb wel aan jullie gedacht daar ivm het noodweer. Denk je Portugal te hebben gehad, krijg je dit gezeik (letterlijk). Ik hoop dat jullie jullie er doorheen slaan, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Hier in Nederland is het qua (politieke) klimaat ook niet al te best. Ook hier veel storm en onzekerheid. Maar we houden vol…Groeten,Crescens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven