Sarko was here

ma 21 juni 2010


Vandaag hoog bezoek; de president van de republiek kwam zelf een kijkje nemen in het rampgebied dat we inmiddels officieel zijn. Eerder dan vandaag had Sarkozy geen tijd. Hij moest eerst naar Berlijn om met Angela Merkel over bankboetes te praten, toen naar Moskou om een paar leuke business-deals te sluiten, vervolgens naar Londen om te herdenken dat generaal De Gaulle 70 jaar geleden de Fransen opriep tot verzet tegen de Duitse onderdrukker. Maar voor vanmiddag had hij zowaar een gaatje in zijn agenda geprikt voor de slachtoffers van de watersnoodramp in de Var.
In gezelschap van de burgemeester van Toulon (de hoofdstad van de Var) Hubert Falco, de ministers Brice Hortefeux (binnenlandse zaken) en Jean-Louis Borloo (milieu), de prefet van de Var Hugues Parant, en de burgemeester van het zwaar getroffen Trans-en-Provence, Jacques Lecointe, staarde hij ingetogen naar het kalm kabbelende riviertje La Narturby, dat nog maar enkele dagen geleden als een woest kolkende watermassa voor dood en verderf zorgde. Maar de spandoeken met “aidez-nous”, “on a besoin d’aide” (help ons, we hebben hulp nodig) waren niet te negeren en dus sprak Sarko ook even met enkele van de omstanders. Daarna vertrok hij spoorslags naar Draguignan om er de ravage te bekijken op een industrieterrein -in de puinhopen van de getroffen stadwijken waagde hij zich niet- en om er in het hoger gelegen deel van de stad een kerkdienst bij te wonen ter nagedachtenis van de 25 doden die de ramp eiste. Er worden overigens nog steeds 4 mensen vermist.
Bij aankomst vanmiddag sprak de president ferme taal: “Er zal hier nooit meer in een risico-zone gebouwd worden, en in de toekomst moet elke gemeente, zonder uitzondering, beschikken over een rampenplan”, liet hij de verzamelde ‘ramp’burgemeesters -onder wie Max Piselli van Draguignan, de zwaarst getroffen gemeente- weten. Maar voorlopig woont één op de vier Varois in een risicogebied; dat zijn 243.000 mensen. Daarvoor had Sarko nog even géén oplossing.
Klik op het kaartje om te vergroten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven