Colonna blijft in de bak

vr 30 juli 2010

Yvan Colonna, beschuldigd van de moord op Claude Erignac in 1998, de toenamlige prefect van Corsica, blijft in elk geval tot ver in 2011 opgesloten zitten. Dat heeft een gerechtshof in Parijs vanmorgen besloten. Dat het verzoek van Colonna tot voorlopige invrijheidstelling werd afgewezen zal op Corsica verkeerd vallen. En eerlijk gezegd bij mij ook.
Hoe zit het ook alweer met de affaire-Colonna, die Frankrijk en mij al jaren boeit?
Op 6 februari 1998 zou prefect Erignac met zijn vrouw een Berlioz-concert bezoeken in het Théâtre Kallisté in Ajaccio. Het was druk in de stad en de prefect (soort Commissaris van de Koningin) zette zijn echtgenote voor de deur van het theater af. Even later vond hij een parkeerplaats in de Cours Napoléon. Teruglopend naar de concertzaal werd hij door twee kogels in de nek getroffen. De dood moet onmiddellijk zijn ingetreden. Het was vijf over negen ’s avonds. De prefect bleek vermoord met een automatische 9.mm Beretta, serienummer A 00199, op 6 september 1997 gejat bij een overval op twee gendarmes in het zuiden van Corsica.

Verwarring, paniek en woede in heel Frankrijk: de meest onthutsende aanslag op een politiek-ambtelijke functionaris in 40 jaar! Hoewel ik me ook nog heel goed de moord op Yann Piat in 1994 in Hyères herinner, destijds lid van de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Ze werd doodgeschoten door maffiosi, die haar aanpak van de criminaliteit in Zuid-Frankrijk minder op prijs stelden.

Maar bij Erignac leidde het spoor naar Corsicaanse nationalisten, onderling nog meer verdeeld dan bijvoorbeeld de protestanten in Nederland. Ze streven naar (een vorm van) onafhankelijkheid van hun Île de Beauté. Men stuitte op de groep Cargèse-Sagone binnen de FLNC, het nationale bevrijdiginsfront van Corsica. Een tamelijk berucht gezelschap, dat erom bekend stond van niet-Corsicaanse ondernemers op het eiland ‘contributie in ruil voor bescherming’ te eisen. Afpersing in de beste traditie van de maffia, maar dan onder het mom van ‘revolutie-belasting’.
Dat de Hoogste Vertegenwoordiger van het gehate Parijs in 1998 een mogelijk doelwit was, hing samen met het besluit van de toenmalige Franse premier Alain Juppé dat ook de Corsicaanse boeren hun leningen moesten terugebetalen. Ze werden via minimale rentes gesubsidieerd, maar aan aflossen deden ze niet. Ruim 1.800 Corsicaanse boeren kregen bezoek van de Franse Belastingdienst, de vlam in de pan. Het ‘commando’ Cargèse-Sagone zou dit varkentje wel even wassen. Is de Franse justitie steeds blijven veronderstellen.

Yvan Colonna, de zoon van een voormalig socialistisch parlementslid, was ooit lid van dit clubje, maar naar eigen zeggen niet meer in 1998. Dat is bevestigd door andere leden van de factie Cargèse-Sagone, van wie een aantal wegens medeplichtigheid aan de moord op Erignac in Parijs tot vijftien jaar is veroordeeld. Ze hebben bekend, maar lieten in het midden wie de dodelijke schoten heeft gelost. Maar in elk geval niet Colonna, getuigden ze (niet allemaal!) tijdens het proces tegen hem. Colonna is altijd blijven ontkennen en deskundigen achten -mede gelet op de lichaamslengte van de veronderstelde dader en het slachtoffer- de kans klein dat hij daadwerkelijk de schutter is geweest. Getuigen van de aanslag hebben ook niemand gezien die op Colonna lijkt.

Justitie is er echter steeds vanuit gegaan dat hij de dader móet zijn. En Colonna versterkte zijn positie niet door tot juni 2003 onvindbaar te blijven. Al die tijd woonde hij verborgen in een armzalige schaapskooi in het vrijwel onbewoonde binnenland van het eiland. Hij groeide uit tot de meest gezochte man van Frankrijk, zijn arrestatie was ‘breaking news’.
Nadat de heer Sarkozy, toen nog minister, Colonna al bij voorbaat als de moordenaar van Erignac had aangewezen, werd de Corsicaan -ook in hoger beroep- tot levenslang veroordeeld, met dien verstande dat hij minstens 22 jaar zou moeten ‘zitten’. Maar op 30 juni van dit jaar werd die veroordeling ongedaan gemaakt door het Hof van Cassatie, vooral op grond van vormfouten.

Vanmorgen werd dus zijn verzoek om voorlopige invrijheidstelling afgewezen. Colonna blijft in de cel tot zijn nieuwe proces dat op 11 mei 2011 begint en naar verwachting twee maanden gaat duren. Tegen die tijd heeft hij al acht jaar gevangen gezeten, zonder een definitieve veroordeling. Franse justitie, tja…
Bij het Europese Hof voor de Mensenrechten stapelen de klachten zich op. En zelf geloof ik -mede op grond van alle berichten in de media- dat Colonna het niet gedaan heeft.

Kijken wat er dit weekeinde op Corsica gebeurt. Er worden daar in de nacht van zaterdag op zondag altijd wel een paar (Franse) overheidsgebouwen in de fik gestoken (vrijwel nooit slachtoffers of gewonden), maar ik vrees dat het eiland op dit moment vooral door verontwaardiging en woede wordt geregeerd, nu Colonna niet (voorlopig) is vrijgelaten, zelfs niet met een elektronische enkelband, zoals zijn advocaat voorstelde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven