BB schiet met scherp

ma 2 augustus 2010

De inmiddels 75-jarige Brigitte Bardot is een gedreven dierenactiviste. Omdat ik al zo lang uit Nederland weg ben (bevalt uitstekend, dank u), weet ik niet helemaal zeker of die aanduiding ‘dierenactiviste’ wel kan. Als ik het allemaal goed begrepen heb, wordt het begrip in de polderdelta vaak met zware criminaliteit in verband gebracht, in elk geval heb ik Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, in de media vaak als ‘dierenactivist’ geafficheerd gezien.
Dus om misverstanden te voorkomen: de legendarische BB is een dierenvriendin in de beste tradities van die roeping, waar ik ook gevoelig voor ben. Sedert haar afscheid van de cinema staat ze aan het hoofd van haar eigen Fondation Brigitte Bardot, een stichting die zich bekommert om het dierenwelzijn, ook buiten Frankrijk. Klik op de kop van dit bericht voor meer informatie.

Dezer dagen trok Madame Bardot bij mij in de buurt sterk de aandacht met een beschuldigende vinger richting Francis Lamy, de prefect van de Alpes-Maritimes, het rijke departement waarvan Nice de hoofdstad is. Ze verwijt de hooggeplaatste functionaris luid en duidelijk dat hij dieren laat vermoorden. En ze noemt drie voorbeelden: waarom moest vorig jaar een everzwijn, nota bene uit de Middellandse Zee gered, worden afgemaakt? Waarom werd onlangs een aan een poot gewond hertje, in de bewoonde wereld verzeild geraakt, zonder pardon afgeknald? En waarom hebben nu acht herders in het zeer uitgestrekte nationale natuurpark Le Marcantour (boven Nice) van de prefect een wapenvergunning gekregen zodat ze legaal wolven mogen afschieten?

“Afmaken is geen humane oplossing, maar het wapen van lafaards”, schrijft BB aan de prefect. Deze schreef terug dat hij de kwesties heeft onderzocht. Het everzwijn was door zijn avontuur in de zee in de war geraakt en gevaarlijk agressief geworden. Het hertje, dat we hier en ook in de media nu allemaal ‘Bambi’ noemen, had volgens de prefect gered kunnen worden, maar er was geen opvang in de nabije omgeving te vinden. En wat die wapenvergunning voor de herders betreft: hij heeft gewoon de wet toegepast.

Om het eco-systeem te herstellen, heeft ‘Parijs’ destijds besloten dat er weer wolven in Le Mercantour (en bijvoorbeeld ook in de Pyreneën) moesten gaan rondscharrelen. En meer dan eens hebben ze sindsdien schapen te grazen genomen, tot woede van de herders, die daarna een wetswijziging voor elkaar kregen die een beperkt aantal van hen een tegen wolven gerichte wapenvergunning toestaat.

“Als die herders ‘wolven’ roepen als ze hun geweren tevoorschijn halen, roep ik ‘moordenaars”, aldus BB. “Als die herders bij hun kuddes zouden blijven, zijn hun schapen afdoende beschermd”.

Ze heeft van prefect Lamy de toezegging gekregen dat hij voor extra regelgeving gaat zorgen voor de gezagsdragers in zijn departement die met wilde of gewonde dieren te maken krijgen. Maar Bruno Gabelier, de president van de Fédération Départementale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FDSEA) in de Alpes-Maritimes, heeft BB te verstaan gegeven dat ze voortaan haar -volgens hem grote- mond moet houden. “Ik heb meer dan genoeg van lieden die vanuit hun riante villa’s wel even zullen zeggen hoe wij met de natuur en het milieu moeten omgaan en die geen enkel respect tonen voor het keiharde werken van de mensen die in de natuur en in de bergen hun brood moeten verdienen”, aldus Gabelier.

“Al die schapen zijn uiteindelijk voor de consumptie door mensen bestemd en dan heb ik het nog niet eens over de rituele slachtpartijen. Als een mytisch dier als de wolf, kwetsbaar en bij wet beschermd, een schaap doodt, past dat in de wetten van de natuur”, reageerde BB. Ik ben het met haar eens.

Een mooi militant mens en een notoire dwarsligger.Thans geëerd met een meer dan verdiend retrospectief in haar woonplaats Saint-Tropez waar ze zelf niet naartoe gaat: “Ik ga me niet in treurige nostalgie wentelen, ik heb helemaal geen trek om mezelf terug te zien.” Voor wie wel wil terugblikken, nog tot 25 oktober in de Espace Rendez-Vous des Lices, Place des Lices. Kunt u meteen mooi een donatie aan haar Fondation geven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven