Frankrijk is racistisch en xenofoob, en discrimineert zigeuners

ma 16 augustus 2010

Misschien is het een rare vorm van rusteloosheid, maar ik verhuis nogal vaak. Gemiddeld een keer in de twee jaar. Niet alleen om die reden sta ik in de familiekring als ‘de zigeunerin’ bekend, ofschoon ik me (nog) niet met een traan in mijn ooghoek heb laten schilderen. Ik beschouw ‘zigeunerin’ als een geuzen- én een koosnaam. Want ik koester een diepe bewondering voor de zigeuners, of ‘gens de voyage’, zoals die mensen hier in Frankrijk genoemd worden. Ze leven naar burgerlijke normen onder vaak treurige omstandigheden in sjofele kampen, maar dat aanvaarden ze als consequentie van hun vrijheidsdrang waarin ik me herken. Was ik niet zo op comfort gesteld, dan leefde ik ook in een caravan met een degelijke trekhaak. Zou enorme bedragen aan verhuiskosten schelen.
Onze president is zigeuners liever kwijt dan rijk. Meneer Sarkozy heeft persoonlijk opdracht gegeven ‘illegale’ Roma-kampen op te ruimen en Brice Hortefeux, zijn in eigen ogen robuuste minister van Binnenlandse Zaken, liet er geen gras over groeien. Hij kondigde aan minstens 700 Roma’s het land uit te zetten, richting Roemenië en Bulgarije, óók EU, maar dat doet er blijkbaar niet toe. Desnoods zet Hortefeux vliegtuigen in om de zigeuners daadwerkelijk weg te krijgen. Inmiddels zijn er in de voorbije twee weken al 40 kampen ontruimd; soms met tamelijk veel geweld van de gevreesde CRS, de overtreffende trap van de ME. Soms vraag je je af of we in Frankrijk vergeten zijn dat ook de zigeuners ten tijde van WO II het slachtoffer van genocide waren.
Ik vind het beangstigend. Zo ook een commissie van de Verenigde Naties die Frankrijk vorige week van toenemend racisme en xenofobie beschuldigde. De ideologie van de Revolutie van 1789 , Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap’ dreigt te grabbel te worden gegooid, aldus de VN.
Xenofobie is er gelukkig (nog?) niet bij ons in het gehucht. Maar ja, we hebben dan ook een toeristen-industrietje en de tweedehuizen-miljonairs betalen gewoon ‘taxe d’habitation’ en ‘taxe foncière’. Sinds kort hebben we in onze Grand’Rue ook een moskee, zonder minaret, geen probleem wat mijn dorpsgenoten en mij betreft. In het grotere dorp verderop is een (illegaal? Dat weet ik niet) zigeunerkamp, waar die mensen in elk geval tot nog toe met rust zijn gelaten. Ik hoop maar dat dat zo blijft, maar ik ben er niet gerust op onder het huidige regiem. Er wordt gezegd dat Sarkozy ook zo hardvochtig doet met het oog op zijn herverkiezing. Door de zigeuners aan te pakken, hoopt hij kiezers van het Front National van Le Pen te trekken.
De zender TF1 liet de zigeurenin Lorenza Boucher aan het woord: “We zijn geen dieven, ons wordt het werken belet. We leiden ons eigen leven, we rekenen op een toleratie die al sinds de Middeleeuwen bestaat. Waarom wordt ons anno 2010 het rondtrekken verboden? Rondreizen is ons leven, én onze handel”.
Zo is het maar net.
Ik ben ook liever zigeuner dan dat ik word opgeborgen in een Nederlandse Vinex-wijk.

5 gedachten over “Frankrijk is racistisch en xenofoob, en discrimineert zigeuners”

 1. Het is nogal een dwaze actievan de Franse regering, want die Roemeense zigeuners hebben net als Nederlandse schrijvers het recht om in Frankrijk te wonen.
  Dus ze kunnen volgende week terugkomen.

  Het probleem is dat de gemeentes in Frankrijk zich niet aan de wet houden, volgens welke elke gemeente een woonwagenkamp dient in te richten binnen 500 meter van de bewoonde wereld.

  Hortefeux zou de gemeentes aan moeten pakken, want die zigeuners staan ook liever op een legaal kamp met goede sanitaire vorzieningen.

  Maar de Fransen juichen deze maatregel toe omdat ze zigeuners met overlast associeren en inderdaad vindt de politie elke keer dat ze zo’n kamp onderzoekt gestolen goederen en auto’s.

 2. Inderdaad, het slaat nergens op: de eerste uitgezette zigeuners zijn alweer terug. Er leven ongeveer 400.000 zigeuners in Frankrijk (0,6 procent van de Franse bevolking), 95 procent daarvan heeft bovendien de Franse nationaliteit: die kun je niet eens uitzetten. Frankrijk zet vooral Bulgaren en Roemenen uit, maar binnen de EU-regels is ook dat zeer omstreden. Overigens zijn alleen gemeenten met meer dan 5000 inwoners verplicht om een accommodatie voor ‘les gens du voyage’ in te richten(de wet-Besson uit 1990); slechts 42 procent is in orde. Er zijn zo’n 300 illegale kampen, die nu door Sarkozy/Hortefeux worden ‘platgewalst’. Maar het aantal legale plaatsen schiet schromelijk tekort. Het is trouwens niet waar dat bij elke inval gestolen waar wordt aangetroffen. Het gebeurt, maar zeker niet overal.

 3. Eerdere commentaren op http://reneevonk.blogspot.com (thans gesloten)

  3 reacties:

  Anoniem zei
  ieder cultuur op de hele wereld sluiten zich af tegenover ons.Wij worden gediscrimineerd ,genegeerd.Wij worden nergens toegelaten zelf kerk-moskee.Wij houden ons nooit bezig met bezitterigheid,racisme,oorlog.Wij als zigeuner zijn de naam van vrede.Wij zijn onderdeel van de natuur,dus wij willen leven. Maar de kapitali…stische wereld gaf ons geen kans. Ze vernietigen onze woonwijken ..uit dag boek v. een zigeuners. Met alle respect dat u de waarheid durft te vertellen.. helingorel@gmail.com
  17 augustus 2010 22:23

  Renée Vonk zei
  Beste helingorel@gmail.com : Dank u wel voor uw bijval. Maar ik ben bang dat de waarheid nog veel erger is: vandaag zijn er meer dan 100 Roma uitgezet uit Frankrijk. Met een oprotpremie die nergens over gaat. Dat druist in tegen de EU-verdragen en tegen de rechten van de mens. Ik wens u en de uwen heel veel sterkte.
  Renée Vonk
  19 augustus 2010 16:21

  Anoniem zei
  Mevrouw Vonk,
  Heel erg bedankt uw medeleven.
  De mensen van Europa moeten tegen deze misdaden protesteren. Want in 1933 is in Duitsland het ook zo begonnen met discriminatie van een volk en nu durft men waarschijnlijk niets te zeggen. Omdat het slecht gaat voor de economie. Maar een mens en zeker een zigeuner is veel meer waard dan witte boorden criminelen. Ik vraag me af waarom worden zij niet aangepakt. Omdat ze de macht hebben. En dat doet veel pijn. Ik ben zelf geen zigeuner. Maar ik heb meer gevoel voor deze mensen die zo slecht behandeld worden . Alles gaat over macht en kapitaal. Wie dat heeft mag alles doen. EU… Droom land voor al voor ons die uit Asia komen !!! vrijheid ,democratie het wordt met de voeten getreden (!) Daar moeten de mensen tegen protesteren..
  Ps.(ik ken de taal nog niet zo goed, sorry als ik een foutje maakt. Woon nog niet zo lang in Nederland.) Met vriendelijke groeten, Helin.E.Gorel
  19 augustus 2010 20:58

 4. Ik haat haat want het is erger dan de pest in 1266 ofzo.
  Maar ik haat het Franse uitzettingsbeleid.

  Frankrijk zet zichzelf vroeger of later dus buitenspel.

 5. Pas terug van Zuid-Frankrijk, veel zigeuners gezien, rondom hun kamp en overal waar ze komen is het één groot stort. Deze mensen hebben zelf nergens respect voor, maar willen wel respect krijgen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven