Het duurste visitekaartje van Frankrijk

wo 18 augustus 2010

Het had zo mooi kunnen zijn: een officiële Frankrijk-internetsite, ook nog eens gelanceerd op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Maar het ging verschrikkelijk mis. Al om tien uur ’s ochtends dienden de eerste problemen zich aan. En om 15.30 uur werd besloten de site weer off line te halen “wegens technische mankementen”. Daarna bleef het angstig stil. Tot vandaag, want http://www.france.fr/ is weer in de lucht. En meteen is de herrie niet van de lucht. Met name de herrie die ‘Le Canard Enchainé’ maakt. Het satirische weekblad kopt op zijn voorpagina: “france.fr: le site du gouvernement est en toc et a coûté déjà 4 millions.” Wat zoveel wil zeggen als “de site van de overheid is rotzooi en heeft al 4 miljoen gekost”. Le Canard rekent het even voor: alleen al voor 2010 heeft de overheid voor de site een bedrag uitgegeven van 1,242 miljoen ex. belastingen. Voor de komende twee jaar staat de teller op 775.000 ex. belastingen per jaar. “Dan zit je al op zo’n drie miljoen”, aldus de krant. “En voor alles bij elkaar -inclusief ontwikkelingskosten en hosting- kom je al snel uit op die vier miljoen.”
De directeur overheidsvoorlichting, Thierry Saussez schoot meteen in de verdediging: “Le Canard kan niet rekenen. Als je een project opzet, maak je een begroting. Maar dat betekent niet dat je al dat geld ook daadwerkelijk uitgeeft. Voor het opzetten en hosten van de site hebben we tot 14 juli 860.000 euro uitgegeven. Tel er de interactieve kaarten en de video’s bij op die nog verder worden uitontwikkeld, en je zit op zo’n 1 miljoen. Voor de komende drie jaar is een vergelijkbaar budget vastgesteld. Maar dat wil niet zeggen dat dat ook wordt opgemaakt. Voorlopig zijn we netjes binnen de begroting gebleven, en zijn we goedkoper dan veel andere landen.”
Saussez vindt ook dat een eigen overheidssite onontbeerlijk is voor een groot land als Frankrijk: “Alle grote landen hebben er een. Op Google wordt er 124 miljoen keer per maand gezocht op Frankrijk; dat is meer dan op China of de Verenigde Staten!”
Goed, het kost een paar centen, maar dan heb je ook wel wat. Want www.france.fr telt 3000 pagina’s, 12.000 links en 1 miljoen geïndexeerde documenten. De informatie variëert van toerisme en dagelijks leven, tot en met studeren, werken en ondernemen in Frankrijk.
De presentatie is overzichtelijk, de site is zéér interactief, de video’s laden snel en er is keuze uit maar liefst vijf talen (Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans), al gaat alles wel weer gewoon in het Frans als er op een externe link wordt geklikt, maar daar kan de site niks aan doen.
Toch wel een móói duur visitekaartje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven