Verliest Frankrijk zijn Triple A-status?

wo 18 augustus 2010

Voor zover ik weet, leest president Sarkozy mijn blog niet. Geen wonder, zelfs zijn Engels is niet al te best, laat staan zijn Nederlands. Is het toch opmerkelijk dat hij nu ineens zijn presidentiële buitenverblijf Fort Brégançon bij Bormes-les-Mimosas -min of meer bij mij om de hoek in de Var- gaat gebruiken. Toevallig(?) nadat ik hier berichtte dat hij het fort aan zijn lot overlaat en liever een paar kilometer verderop bij zijn schoonmoeder logeert.
Vrijdag moeten de bedienden er weer zijn, in Fort Brégançon. Ons staatshoofd onderbreekt zijn vakantie bij zijn schoonmoeder en komt -wie weet per fiets- naar de ‘apenrots’ die in 1968 door president De Gaulle werd uitverkoren als tweede Elysée. ‘Sarko’heeft er vrijdag afgesproken met zijn premier François Fillon en de ministers Christine Lagarde en François Baroin. Het zal de bedoeling zijn te laten zien dat de regering regeert, ook tijdens de zomervakantie.
Dat lijkt me wel handig, want er speelt van alles. Een omstreden aanpak van de criminaliteit (minister Estrosi, tevens burgemeester van Nice, wil de gemeenten financieel korten die onvoldoende succes boeken in de strijd tegen de misdaad), uit de hand lopende conflicten met de zigeuners (de niet uitgenodigde (!) minister Brice Hortefeux krijgt het nog voor zijn kiezen), voor het najaar aangekondigde nationale stakingen tegen de voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar.
Maar het voornaamste agendapunt is vrijdag ongetwijfeld de begroting voor volgend jaar. Want kredietbeoordelaar Moody’s heeft zich vandaag openlijk afgevraagd of en zo ja hoe lang Frankrijk nog in aanmerking komt voor de Triple A (AAA)-status, de hoogste bereikbare in het internationale financiële verkeer. “While their “distance-to-downgrade” has reduced, they are still well-positioned at Aaa.” Maar àls die status verloren gaat, wordt het voor Frankrijk een stuk duurder om geld te lenen. En het begrotingstekort is al zo hoog.
Ik denk al een tijdje dat ook Frankrijk tot de ‘zuidelijke’ landen binnen de EU moet worden gerekend. Die een beetje anders rekenen en vooral optimistischer boekhouden dan de ‘noordelijke’ lidstaten. Een verschil in mentaliteit, ik woon hier niet toevallig. Ik geloof ook dat onder meer Nederland te zijner tijd gaat betalen voor de pensioentekorten in Frankrijk.
Hoe de opvolger van president Sarkozy dat straks via Brussel gaat regelen, zien we dan wel weer. Misschien ook eens met die noorderlingen vergaderen in het prachtige Fort Brégançon, in de volle zon aan de Méditerranée? Dan komt de stemming er zelfs bij de Nederlanse of Scandinavische onderhandelaars vast wel in.

2 gedachten over “Verliest Frankrijk zijn Triple A-status?”

  1. Moody`s had vorig jaar haar twijfels bij de Triple A status van Frankrijk. Sinds Sarkozy president is loopt de staatsschuld met 2 miljard per week op. Zou Frankrijk haar Triple A status niet allang kwijt moeten zijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven