Blootlopen verboden op naturisteneiland Île du Levant

za 21 augustus 2010

Categorieën:

Sinds jaar en dag is het Île du Levant voor de Zuid-Franse kust een waar paradijs voor naturisten. Op nog geen uurtje varen van de drukke Côte d’Azur.
Het Île du Levant is niet groot (zo’n 8 bij 2 km) en circa 90% van het eiland is niet toegankelijk voor toeristen. Maar het deel van het eiland dat je wèl kunt beleven is van een wonderbaarlijke schoonheid. Hier geen overvolle stranden, geen herrie of muziek, maar serene rust. Dat komt niet in de laatste plaats doordat dit stukje paradijs voor een deel bestaat uit beschermd natuurgebied, en voor een ander deel gereserveerd is voor het allereerste naturistencentrum van Europa. Door de gebroeders Gaston en André Durville (beiden arts) in 1931 gesticht en nog steeds zeer in trek bij de liefhebbers van puur natuurlijk genieten. Er is geen verkeer en langs de hele zeereep liggen goed toegankelijke rotsstranden. Helemaal boven in de dorpskern is een aantal restaurantjes en barretjes. Er zijn maar twee kleine supermarktjes waar je lang niet alles kunt kopen en waar de prijzen schrikbarend hoog zijn. En waar je sinds kort niet meer in je blote bast aan de kassa mag afrekenen. Inmiddels zijn er drie processen verbaal uitgedeeld. De sterke arm der wet vond het nodig om een gewoonterecht van meer dan een kwart eeuw maar eens even aan de kant te schoffelen. Oké, sinds 1978 was het niet meer officieel toegestaan om op het dorpsplein, aan de haven en in ‘openbare’ gelegenheden zonder adequate kledij te paraderen. Nou ben ik van nature niet zo van nature, maar die regel werd tot op heden niet gehandhaafd; bloterikken werden gedoogd. Maar ja, het is crisis en dus moet ook Hermandad aan zijn inkomsten denken. En een boete op een sereen eilandje van niks is natuurlijk snel uitgeschreven. En geïnd, want naturisten zijn nu eenmaal geen herrieschoppers. Die willen gewoon met rust gelaten worden. Maar het rigoreuze optreden van de ‘police municipal’ splijt de vreedzame gemeente intussen in tweeën: blootgedogers tegen regelneven. Alsof Louis de Funès is teruggekeerd.

8 gedachten over “Blootlopen verboden op naturisteneiland Île du Levant”

 1. Bonjour Madame,

  Alles gaat voorbij naar het lijkt en op dit moment vooral tolerantie en andere soort gelijke democratische beginselen.
  Leuk je op WordPress terug te vinden. Kunnen we naar hartelust en met gemak “kommenteren”.
  Dat wordt een drukke doch gezellige winter!
  Cordialement!

 2. Ik ga graag zelf naakt zonnen en zwemmen, maar vind dat je daar betextielde recreanten niet mee moet lastig vallen.

  Het is gewoon onjuist om in een dorpje, waar de inwoners kleren dragen bloot rond te darren, zeker als dit uitdrukkelijk verboden is.

  In Cap d’agde is een naturistendorpje waar dat wel kan maar op het Ile de Levant dus niet.

  Dat de politie de plaatselijke verordeningen handhaaft komt op mij juist over, al deden ze dat tot nog toe niet.

  Het lijkt mij overdreven om deze politie actie in verband te brengen met of te verbinden aan

  Hartelijkst, Henri

 3. Zoals de wikipedia-pagina van Ile Du Levant al zegt: er zullen nu nog wel meer naturisten op het eilandje experimenteel onderzoeken wat het minimum is dat in de ogen van de autoriteiten als ‘voldoende’ wordt gezien. De verkoop van micro-strings en doorzichtige pareo’s neemt vast toe.

 4. het doet mij denken aan al die mensen die de stad ontvluchten , huis op den buiten bouwen liefst in de velden en dan op de boeren beginnen schelden omdat hun tractor lawaai maakt en de mest stinkt. laat die naturisten, al &
  honderd jaar op dat piepkleine eilandje vol naturisten gerust..
  there’s a time and a place for everything

 5. t is verdikke maar een zakdoek groot en nog zitten ze achter je veren om kleren aan te trekken, terwijl het bedoeld was om alle textiel eens thuis te laten…

 6. Monique Evenhuis

  Op onze , mijn eerste vakantie in Frankrijk werden wij bij aankomst in Zuid-Frankrijk beroofd van al onze kleding. godzijfrank onze papieren,/ financiële middelen hadden de rovers over het hoofd gezien en de kampeermiddelen, tent enzo was niet gestoen. Dus hadden we alleen de kledij die we aanhadden op het heetst, midden van de dag. Nou ja, in Zuid-Frankrijk kleding kopen is een dure grap..maar…ik had een FKKgids van Europa bij de slegte gekocht want die was goedkoop. En als evenhuis, nazaat van een der eerste boeken over naturisme, nl HET NAAKT BESTAAN, BERT EVENHUIS. En praktisch ingesteld , vergezeld van een partner die op rust, privacy, en beschaving prijs stelde. Plande ik vervolgens de vakantie in op het bezoek en verblijf op FKK terreinen. …. dus kwamen wij terecht op ILE DE LEVANT. Nou het was voor mijn partner even wennen maar snel waanden wij ons in het paradijs. Het dragen van kleding was tot een minimum beperkt. Het beetje kleding wat we hadden werd uitgewassen en snel in de zon gedroogd terwijl wij bloot konden verblijven. De rust en de relaxte sfeer was helemaal een weldaad voor mijn overwerkte, gestresste partner, geen lawaaierige muziek, en luidruchtige dronken jongelui. Op ons hoteladres konden wij dagelijks uit 2 menu’s kiezen, vis(door de heer des huizes dagelijks zelf vers gevangen) vegetarisch, of zeer beperkt vlees van de barbecue of stoofschotel uit de oven, gehaktballetjes bv.worstjes van een plaatselijke slager aan het vasteland, geiten/schapenvlees, konijn/haas eigen plaatselijke vangst Wel alles biologisch scharrelvlees. Want de eigenaars waren een soort hippies. De bedden waren een matras op een futon op de grond. De wasbak was een schaal met een grote kan water. Voor eventueel scgeren en tanden te poetsen)Apart water in een karaf als drinkwater. Douchen kon je buiten onder een boom met een waterslang die liep in een teil met gaatjes. (Dat was meer bedoeld om eventueel je haar uit te spoelen) eigenlijk was het de bediieling dat jeje niet scheerde en zowel stond er een tafeltje met spiegel en kom en kan water, en je kon je tanden daar ook poetsen er stond een beker die je kon omspoelen)Je kon jezelf toch iedere dag wassen door een duik in de zee? Want je werd verwacht, moest zuinig zijn met zoet water, en helemaal met drinkwater. Het zoete water kwam uit een diepe put en er was ook een springbronmetwater op het eiland en bassins met opgevangen regenwater.
  Nou de menukaart was beperkt iedere dag keuze uit 2, vis, vlees en vegetarisch.
  Het hing af wat de potschafte. Nou het was heerlijk. De eitjes bij het ontbijt waren van de eigen kippen. Het fruit uit eigen tuin. De groente ook. De luch was ook van eigen herkomst en de wijn van het eiland….
  Toen we ons vertrek hadden aangekondigd na een week was er niemand om af te rekenen dus hebben we sleutel, geld en fooi in een envelop onder de deur van de slaapkamer van de eigenaar geschoven. HET WAS FANTASTISCH op mijn buchketlijst nog eens terugaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven