Corsica treitert terug

zo 22 augustus 2010

Categorieën:

Vandaag waren op Corisca de haven van Bastia en het vliegveld van Ajaccio tussen 10.30 en 14.30 uur geblokkeerd. Door Corsicaanse ‘nationalisten’ met één simpele eis: Corsicaanse ‘politieke’ en andere gevangenen moeten op hun eigen eiland vastgezet worden en niet langer in Parijs of Marseille.
Ongeveer 200 Corsicanen hadden gehoor gegeven aan de oproep van de stichting Solidarità en de organisatie Corsica Libera om tienduizenden toeristen even te laten merken wat het betekent als je niet ‘naar huis’ kunt. Zowel bij de haven als het vliegveld ontstonden ongewoon lange files, en het was vandaag ook op Corsica bloedheet. Maar tot ernstige incidenten is het niet gekomen. Niet toevallig dit weekeinde was voor veel toeristen de vakantie voorbij, vandaag was een van de drukste dagen van het jaar in de haven en op het vliegveld.
De ‘nationalistische’ beweging op Corsica bestaat uit elkaar rivaliserende groeperingen, die met name ruzie maken over de vraag of het eiland helemaal onafhankelijk moet worden of dat vergaande autonomie binnen de Franse republiek voldoende is. Linke soep voor de regering in Parijs, want bijvoorbeeld ook in Bretagne en Frans Baskenland heb je ‘nationalistische’ stromingen.
En wat te denken van ‘ouderwetse’ kolonieën zoals Guadeloupe, Martinique, etc. Nog steeds Franse ‘departementen’, net als Corsica.
Over één ding zijn de Corsicanen het in elk geval wel eens: de Franse justitie is overdreven hardvochtig als het om Corsicaanse arrestanten dan wel veroordeelden gaat. Die mensen worden op het vasteland in de cel opgeborgen. Waardoor zoiets als familiebezoek extreem duur uitpakt, en voor minder bedeelde Corsicanen (van wie er veel zijn) feitelijk zelfs onmogelijk is.
Ik kan dus wel enig begrip opbrengen voor de actievoerders van vandaag. Namens hen zei Dominique Tafani op de site van de krant Corse-Matin: “De regering huurt vliegtuigen om de Roma het land uit te zetten. Als ze ons één vliegtuig met Corsicaanse gevangenen stuurt, dan zou dat van harte welkom zijn”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven