Asielzoekers welkom bij de monniken van Saint-Honorat

ma 30 augustus 2010

Ze stonden altijd al bekend om hun gastvrijheid, maar nu gaan de monniken van het île Saint-Honorat nog een stapje verder. De zeer eenvoudig levende geestelijken, behorende tot de Cisterciënzer orde, gaan de deuren van hun indrukwekkende abdij openstellen voor asielzoekers. In de Alpes-Maritimes zijn er zo’n 89 op zoek naar onderdak. Afgelopen maandag liepen de onderhandelingen over adequate opvang tussen de lokale vluchtelingenhulporganisaties en de Préfecture opnieuw stuk. Dus besloten de monniken in te grijpen en onderdak aan te bieden op hun schitterende eiland voor de kust van Cannes.
Saint-Honorat is onderdeel van de îles de Lérins, een toeristisch zeer aantrekkelijk eilandengroepje van vier, op nog geen 800 meter van de befaamde Croiset -de flaneerboulevard van Cannes- verwijderd. De slechts dertig monniken die op het 1,5 km lange bij 400 m brede eilandje wonen, leiden een tamelijk teruggetrokken bestaan en leven voornamelijk van de wijnteelt en het (beschaafde) toerisme. Ze maken op krap 35 hectaren schitterende wijnen (rood, wit en rosé) die het eilandje een wereldfaam hebben bezorgd. De wijn is ter plekke te koop, maar ook te bestellen via www.abbayedelerins.com want de monniken zijn wel met hun tijd meegegaan. Maar wie alle aardse beslommeringen zat is, kan er ook in retraite; logies in een simpele monnikscel, eenvoudige maaltijden en veel contemplatie.
Vanaf nu kunnen asielzoekers die Saint-Honoratexpérience dus ook beleven.
En voor u nu denkt “ach, zielig, eenzame opsluiting”, er is ook een prima restaurant, er zijn dagelijks wijnproeverijen, het natuurschoon is overweldigend en er gaat elke dag meermalen een ferry op en neer naar het vasteland voor wie meer vertier wenst.

1 gedachte over “Asielzoekers welkom bij de monniken van Saint-Honorat”

 1. Ria eijkelboom

  Ik was opzoek naar organisaties voor vluchtelingen, wat een toeval dat ik dit nu vind…toeval bestaat natuurlijk niet..
  Ik ben al sinds de Taliban de macht overnam bezig om een student naar Europa te krijgen. Hij is op diverse universiteiten aangenomen.
  Maar er is geen geld voor het college geld.
  Als je uit Afghanistan kom ktprijg je nergens een beurs.
  Het toeval, weer toeval …. dat hij aangenomen is aan de universiteit
  Cote d’Azur .voor de Taliban kwam, had hij een beurs en kontakt met de andere studenten. Nu is er geen beurs, kunt u alstublieft helpen.
  U redt zijn leven en geeft hem de kans te werken aan een nieuwe toekomst.
  Hij heeft uitstekende papieren, is een getalenteerde student met veel ervaring. Ik heb al zes jaar kontakt, ik ben zijn moeder ver weg.
  Ik hoop zo dat er een mogelijkheid is hem te helpen.
  Als u meer inlichtingen wilt over deze jonge man wil ik ze graag geven.
  Bij voorbaat mijn dank voor het lezen,
  Met vriendelijke groeten,
  Johanna Maria Eijkelboom Hoogendoorn,
  Dubbelsteijnlaan Oost 262,
  3319EH Dordrecht Nederland
  +31 78 616 55 67

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven