Eetfestival in Mougins

wo 1 september 2010

Van 10 tot 12 september staat Mougins strak van de sterren. Want dan wordt het jaarlijkse eetfeest ‘Les Étoiles de Mougins’ (de sterren van Mougins) gehouden. En omdat ik dol op lekker eten ben, zal ik ook dit jaar de kans beslist niet laten lopen om bij de beste chefs van Frankrijk mijn bordje op te mogen houden. De eerste keer dat ik in Mougins ging eten, was in de sjieke, met 3 Michelin-sterren bekroonde Le Moulin de Mougins van chef Roger Vergé. De ‘uitvinder’ van de ‘keuken van de zon’. Geen woord aan gelogen, ik heb me thuis vaak geliefd gemaakt door recepten uit zijn kookboek -een beetje, en soms meer dan aangepast, dat weer wel- te gebruiken. We hebben nu eenmaal niet allemáál het hele jaar rond verse truffel of kreeft in de koelkast liggen.
Vergé is inmiddels met pensioen. Zijn opvolgers (onder wie Alain Llorca, ook al ex-chef van Le Chantecler, het beroemde restaurant van het even beroemde hotel Le Negresco in Nice) hebben de reputatie van Le Moulin niet overeind weten te houden. Maar die van het stadje Mougins is nog altijd onomstreden: Mougins is een enclave van uitstekende restaurants. Vandaar dat jaarlijkse gastronimische festival, waar bij elke editie meer befaamde chefs acte de présence geven. Dit keer komen onder anderen Jacques Chibois (2 Michelin-sterren; La Bastide de Saint-Antoine in Grasse) en Eric Maio (1 Michelin-ster; l’Auberge des Fontaines d’Aragon in Montauroux) hun potje koken. Hun restaurants liggen zo’n beetje bij mij ‘om de hoek’, ik heb er regelmatig geproefd, dus ik weet wel ongeveer wat me te wachten staat. Inderdaad, smullen.
Maar ik ga nu ook naar Mougins omdat Anne-Sophie Pic er is, de enige vrouwelijke driesterren-chef van Frankrijk. In haar restaurant Pic in Valence ben ik nog nooit geweest en Mougins is een stuk dichterbij, vandaar.
Overigens vind ik het onzin dat ‘Les Étoiles de Mougins’ dit jaar vooral in het teken van vrouwelijke chefs staat. Alsof het iets uitmaakt of een kok mannelijk of vrouwelijk is. Alleen de kwaliteit telt. Maar Madame Pic schijnt zo extreem goed te zijn dat ik dat wel even op mijn bordje wil beleven.
En er is nog iemand die ik graag in ‘het wild’ bezig wil zien: Hernance Carro. Op de Franse tv-zender M6 was ze een paar jaar geleden beroemd als ‘Madame Le Chef’, en maakte herrie in de keuken waarbij Herman den Blijker zou verbleken. Maar ja, ’t is wel een dorpsgenote bij wie ik graag eet. Al haalt ze nog niet het niveau van haar vader Alain, één dorp verderop.
Wat is het toch fijn, om bevoorrecht te zijn.
Kijk hier voor alle informatie over Les Étoiles de Mougins.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven