Verdienen aan de ramandan

do 2 september 2010

Moslims in Marseille zijn woedend. Niet, omdat er een moskee als ‘overlastig’ wordt weggezet, of omdat er moslim-zigeuners worden uitgezet, maar omdat ze op de markt en in de winkel worden afgezet. ’t Is namelijk ramadan en dat betekent -zoals bekend- dat er tussen zonsopgang en zonsondergang niets genuttigd mag worden. Maar ervoor en erna des te meer. Met name hier in het zuiden worden hele schranspartijen aangericht zodra de zon achter de einder is verdwenen. Vlees, fruit, groenten, brood, drankjes: alles wordt in grote hoeveelheden ingeslagen, want zo’n maaltijd wordt met de hele familie- en vriendenkring genoten. Daarvoor moet ruimhartig worden ingekocht. En dat kan niet in een willekeurige supermarkt: vlees moet halal zijn en voor het bereiden van de veelal Noord-Afrikaanse gerechten zijn specifieke groentes en kruiden nodig. Dat geeft met name de marktkooplui op de befaamde marché de Noailles in de Rue du Musée, die dagelijks door vele duizenden moslims wordt bezocht, een unieke monopoliepositie. De prijzen schieten tijdens de ramadan dan ook met vaak tientallen eurocentimes tegelijk omhoog. “Het is een schande, je bent elke dag een fortuin kwijt. Ik kom hier het hele jaar rond, en ik zie gewoon dat minstens de helft van de handelaren de prijzen heeft verhoogd”, foetert Ahmed, die samen met zijn vrouw inkopen doet. Een rondje langs de kramen geeft hem gelijk. Een marktkoopman met een enorme groentenkraam (“nee, geen naam”) van Algerijnse origine: “Tja, zo gaat dat nou eenmaal. Iedereen grijpt zijn kans om wat extra’s te verdienen. Het is wèl crisis hè. Maar ik doe er amper een paar centimes op hoor. Ga liever eens kijken bij de halalslager; daar rinkelt de kassa pas echt.”
De halalslager (“nee, geen naam”): “Wat een onzin! We hebben juist heel voordelige grootverpakkings-aanbiedingen.”
“Ja,dat líjkt wel voordelig”, smaalt Ahmed, “maar als je het omrekent, is de prijs toch echt een flink stuk hoger dan de rest van het jaar.”
Op 10 september loopt de ramadan af. Dan valt er alleen nog flink te verdienen aan Id al Fitr, het Suikerfeest.
Gelukkig liggen in Holland de pepernoten nu alweer in de schappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven