Voor en tegen xenofobie

za 4 september 2010

Rare dag vandaag. Al vanaf vanmiddag twee uur demonstreren vele duizenden mensen in een ‘rassemblement citoyen’ (zeg maar: burgerprotest) tegen de huidige veiligheidspolitiek van de regering Sarkozy. Daartoe opgeroepen door zo’n 130 mensenrechtenorganisaties, vakbewegingen en politieke partijen die het xenofobe gedrag -met name tegen de Roma- van de overheid een halt toe willen roepen.
De zangeressen Jane Birkin en Jeanne Cherhal, en de cineaste Agnès Jaoui openden de manifestatie door onder het raam van de minister van Immigratie Eric Besson het befaamde chanson van Serge Gainsbourg ‘Les Petits Papiers’ ten gehore te brengen. Vervolgens werd de delegatie -versterkt met onder anderen de schrijver Dan Franck en de oud-verzetsstrijder Stéphane Hessel- op het kantoor van de minister ontvangen. “Dat werd een eenzijdig gesprek tegen dovemansoren”, aldus Richard Moyon van het ‘”Réseau education sans frontières (RESF) bij het naar buiten komen. Hetgeen de demonstranten ongetwijfeld nog meer heeft gemotiveerd.
Met name in Parijs is het protest indrukwekkend, maar ook in zo’n 130 andere steden in Frankrijk en voor Franse ambassades elders in Europa wordt massaal gedemonstreerd. Hier in het zuiden -met name in de hoofdstad van het departement Le Var, Toulon- marcheren de mensen al uren door de straten.
Maar sinds 18.00 uur is er een ‘Grand apéritif républicain’ aan de gang.
Niet georganiseerd door de demonstranten van het burgerprotest, maar door een aantal uiterst rechtse organisaties, waaronder de Résistance républicaine, die zegt te strijden voor “het behoud van de scheiding tussen kerk en staat, en tegen de oprukkende islam”. De burgemeester van Toulon, Hubert Falco, zegt van niets te weten: “Er is geen enkele officiële aanvraag ingediend. En als de openbare orde gehandhaafd moet worden, is dat de verantwoordelijkheid van de préfet.”
Maar een affiche met een oproep voor ‘l’apéro’ circuleert al weken op internet en ook in Parijs en nog een paar andere steden wordt een dergelijke ‘borrel’ georganiseerd. De préfecture van de politie in Parijs liet zelfs vrijdag al weten dat “de borrelbijeenkomst niet verboden is, zolang de organisatoren de vereiste procedures maar in acht nemen” en volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken “is er geen reden de bijeenkomst te verbieden wanneer de organisatoren bekend zijn.”
De minister van Binnenlandse zaken -Brice Hortefeux- is degene die het uitzettingsbeleid voor de Roma in opdracht van president Sarkosy uitvoert.
Een beleid waar 51% van de Fransen vóór is, volgens een recente opiniepeiling.
Rare dag vandaag. Ik kan alleen maar hopen dat het niet uit de hand loopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven