€ 5 miljoen boete voor Villa Belrose

za 9 oktober 2010

Villa Belrose in Gassin (naast Saint-Tropez) zit in de sores, en daar ben ik niet blij mee. Maar ’t is wel een beetje ‘eigen schuld, dikke bult’. Wilfried Euler, de Duitse eigenaar van deze droomlocatie, is door het gerechtshof in Aix-en-Provence definitief veroordeeld tot een boete € 5 miljoen(!) omdat hij de (ver-)bouwvergunning aan zijn laars heeft gelapt. Er staat nu een pand van 2.710 m2, terwijl dat volgens de vergunning niet groter had mogen zijn dan 1.374 m2.
De kwestie speelt al jaren. Euler bood eerst aan drie naastgelegen huizen op te kopen en te slopen, zodat hij via een soort wisseltruc met bouwrechten de uitgedijde omvang van Villa Belrose zou kunnen legaliseren. De departementale overheid werkte mee en verleende een vergunning voor de sloop van die drie huizen. Drie jaar later bleken die woningen door Euler niet gesloopt, maar doorverkocht. Oeps.
De autoriteiten hadden er meteen genoeg van. Euler werd voor de rechter gesleept, tot 5 miljoen euro boete veroordeeld én tot het afbreken van de illegale helft van Belrose, en wel binnen zes maanden.
Er kwam een hoger beroep, maar het Hof in Aix heeft het vonnis van de lagere rechter bevestigd. Euler moet betalen, maar hoopt afbraak nog te voorkomen. Door -opnieuw- een buurpand op te kopen en te profiteren van nieuwe gemeentelijke regels in Gassin, die ruimere bebouwing toestaan.
Ik hoop echt dat Villa Belrose onaangetast kan blijven bestaan. Een van de mooiste hotels bij mij in de buurt, met fantastisch uitzicht op de baai van Saint-Tropez. En -vooral niet te vergeten- een heerlijk restaurant (met Michelin-ster) waar de prima chef Thierry Tiercelin achter de kachel staat.
Ja ja, het klinkt vreselijk poeha als je zegt dat je in een ‘sterrentent’ gaat eten. Maar Tiercelin is nou juist helemaal geen sterrenpatser; hij probeert écht het iedereen naar de zin te maken. Wil je iets dat niet op de kaart staat? Geen probleem. Zelfs voor lastpakkerige ‘k’-koters maakt hij desgewenst iets speciaals. Ik ken in de wijde omtrek geen kok die zó extreem klantvriendelijk is. Oké, voor een lunch betaal je 55 euro, maar dan eet je ook top in een topomgeving. Want wat Villa Belrose óók zo aantrekkelijk maakt, is dat het management in handen is van de Nederlander Robert-Jan van Straaten. Prima gastheer, iemand die snapt hoe je sfeer creëert en de tent draaiende houdt. Kijk het zelf hier maar na.
Toch ben ik niet erg gerust op de afloop van deze affaire. Villa Belrose verliest zijn cachet als de zaak gehalveerd moet worden. Voor zover dat al zou kunnen. Ik heb er geen verstand van, maar ik vrees dat een geamputeerde Villa Belrose ook in commercieel opzicht geen kans zou maken. De exploitant van het hotel-restaurant betaalt Herr Euler jaarlijks 800.000 euro aan pacht. Dat is niet meer op te brengen als het mes erin moet.

3 gedachten over “€ 5 miljoen boete voor Villa Belrose”

  1. Nobody is perfect. Times are changing. Ook in en rond St. Tropez. Gerald heeft ons en zijn Chateau verlaten en het zou tevens een harde dobber zijn als goede vriend “le Grand Blond” naar elders zou moeten vertrekken. Fingers crosses dus voor Robert-Jan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven