Recept van de week: gegrilde sardientjes

vr 8 oktober 2010

Categorieën:

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten:
12 verse sardines
1 klein bosje basilicum
2 tenen knoflook
2 eetlepels paneermeel
2 eetlepels geraspte parmesan (of andere harde kaas), zout en peper, olijfolie

Bereiding:
Maak de sardines schoon (of laat de visboer dat doen) door in de buik overlangs een snee te maken en de ingewanden eruit te halen. Verwijder kop en staart. Spoel de filets (die aan de rugzijde aan elkaar moeten blijven zitten) af onder de kraan. Dep ze droog met keukenpapier en laat ze opengeslagen liggen, binnenkant naar boven. Meng de fijngehakte basilicum, de kaas, het paneermeel, zout, peper, uitgeperste knoflook en een scheutje olijfolie door elkaar in een kom. Verdeel het mengsel over de filets, klap ze dicht en steek de helften vast met een prikker, of bind er een stukje keukentouw om. Bestrijk de sardines met olijfolie en rooster ze op de barbecue, grill ze in de oven of in de grillpan, of bak ze snel aan twee kanten gaar in de koekenpan. Voor bij de borrel of als voorgerechtje, met geroosterd boerenbrood.

1 gedachte over “Recept van de week: gegrilde sardientjes”

  1. Jammer te veel wind vandaag voor een veilige barbecue. Wij hier in de Provence zijn zoals men weet een beetje lui. Het kan dus gebeuren dat wij aan dit voortreffelijke recept van Renée niet toekomen en de hele sardientjes met huid en schub barbecuen. Voor de nederlander wellicht iets te heftig. De schubben verbranden en overige kleine ongewenstheden gaan met de kop en ruggegraat op de rand van het bord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven