Wintertijd? Alleen maar ellende!

za 30 oktober 2010

Bij ons in Frankrijk mogen vanaf vandaag geen huurders meer uit hun huis worden gezet die met betalingsachterstand kampen.
Een oude wet verbiedt huisuitzettingen tussen 1 november en 15 maart, de zogeheten ‘trêve hivernal’. In de winter zet je geen mensen op straat, is het ‘beschaafde’ idee achter deze regel.
Het is maandag pas 1 november. Maar omdat het nu een weekeinde is en Allerheiligen (Toussaint, 1 november, vrije dag!) dit keer op maandag valt, is besloten dat er vanaf vandaag al geen huisuitzettingen meer getolereerd worden. Dus is iedereen met een huurprobleempje er maar alvast bij voorbaat uitgeflikkerd.
Want op Allerheiligen kun je dat natuurlijk niet maken; dan leg je bloemen op het graf van je dode dierbaren. Dat er levende arme sloebers deze winter zelfs geen grafsteen hebben om onder te kruipen, doet er blijkbaar minder toe.
Toussaint is mooi hoor, al ben ik na een kwart eeuw Zuid-Europa nog steeds niet gewend aan Allerheiligen. Ik vind het ontroerend dat de mensen in mijn dorp dan massaal naar het kerkhofje gaan om hun geliefden met bloemen te gedenken. Maar ja, die huisbaas die vandaag nog even snel dat gezinnetje van Noord-Afrikaanse immigranten de deur heeft gewezen, loopt er maandag ook devoot tussen.
En het enige waar ik me dit weekeinde druk over hoef te maken is die gruwelijke wintertijd. Ik lees net dat de PVV (allerminst mijn favoriete club) de wintertijd wil afschaffen. Heel goed! En het idee wordt gesteund door onder meer Brits onderzoek waaruit blijkt dat die troosteloze wintertijd ongezond is. “Door een extra uurtje daglicht nemen mensen ’s avonds vaker deel aan activiteiten buitenshuis”. En: “De overheid wil ons aanzetten tot meer bewegen, dus moeten we de hoeveelheid daglicht maximaliseren”.
Ja, dat klopt. Maar ook om een andere reden haat ik die wintertijd. Zeker sinds ik hier woon, ben ik ervan overtuigd dat zon- en daglicht hét medicijn vormt tegen depressies, somberte en andere ellende. Het staat vast dat we gelukkiger, energieker en minder vatbaar voor ziektes zijn als er licht en zon is.
Ik pleit daarom voor een Europees burgerinitiatief om ons van die flauwekul te verlossen. Ik weet het, ik ben bevoorrecht als dat mijn enige (nou ja…) zorg is. Ik heb een dak boven mijn hoofd. Daarom steun ik ook van harte de organisatie Droitaulogement die zich inzet voor álle daklozen. Onder het kopje ‘faire un don’ kunt u uw bijdrage storten.

2 gedachten over “Wintertijd? Alleen maar ellende!”

  1. man waar maak je je druk om als je in frankrijk woont.
    Ik woon er ook maar heb geen reden om mij druk te maken en al helemaal niet over ned.(als je te minste je belasting hier betaald)

    groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven