Cultuursubsidie haal je in Zuid-Frankrijk

di 9 november 2010

Voor zover ik weet, gaat de nieuwe Nederlandse regering flink bezuinigen op cultuursubsidies. Bemoei ik me niet mee, ik woon niet in Nederland.
Maar volgens mij was het altijd al zo dat filmmakers in mijn vroegere vaderland, niet of nauwelijks subsidie kregen. Terecht of niet, dat weet ik niet.
Maar als -bijvoorbeeld Nederlandse- producenten of regisseurs hun draaiboek zodanig aanpassen dat het verhaal zich in Zuid-Frankrijk afspeelt, dan valt er hier veel te halen aan financiële hulp.
De regio PACA ( Provence-Alpes-Côte d’Azur) heeft een jaarlijks subsidiepotje van 3 miljoen euro en het departement Alpes-Maritimes (06) doet daar elk jaar nog 750.000 euro bij. En wie in deze omgeving een film, tv-serie of documentaire wil opnemen, hoeft bij maar één loket aan te kloppen. Voor financiële hulp, vergunningen om tijdelijk een hele straat af te zetten, etc.
Film (le septième art) is in Frankrijk, maar vooral ook in dit deel van het land, belangrijk. En niet alleen vanwege het Filmfestival in Cannes, elk jaar in mei. Film betekent werkgelegenheid tijdens de opnamen en -als het goed is- toeristische reclame voor deze streek. Daarom is er zoveel geld beschikbaar.
Ter illustratie: vorig jaar was er voor films, tv-series en documentaires alleen al in de Alpes-Maritimes (06) sprake van 900 draaidagen en ruim 16.000 overnachtingen. Acteurs, cameramensen en technici moesten ook nog ergens eten. En 50 procent van die technici werd als een soort uitzendkrachten ingehuurd in de Alpes-Maritimes.
Het is dus niet zo gek dat onze regionale overheid in film investeert. Al ben ik zelf eigenlijk tegen nóg meer toeristische propaganda voor het mooiste deel van heel Zuid-Europa, want ik vind dat we in het hoogseizoen al meer dan genoeg vreemd volk over de vloer hebben.

4 reacties op “Cultuursubsidie haal je in Zuid-Frankrijk”

  1. Dus Madadame weet dat unieke loket. Nou dan moeten we maar eens aan de slag. Loop al lang met een project rond : Madame weet de subsidie te vinden en ik heb het verhaal, waar Madame dan weer samen met mij à quatre mains het script van maakt. Heb film ervaring en weet wie de beste technici hier in de buurt zijn. Had gedacht aan een soort Peter M. verhaal met ons in de hoofdrollen, over 2 nederlandse dames die er alles voor deden om in het zuiden van la Douce France te wonen, maar die in het dagelijks leven aldaar constant lopen te zeuren en te foeteren over van alles en nog wat. Vrij vertaald naar, en geinspireerd op, de anecdotes van ene Renée Vonk.
    Non? Bon tant pis, je trouverai quelqu’un d’autre…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top