Stierenmoord stopt in Fréjus

vr 12 november 2010

Behalve ikzelf hebben ook Brigitte Bardot en Jeanne Augier enthousiast gereageerd op het besluit van Élie Brun om de stierengevechten in Fréjus te verbieden.
Burgemeester/senator Brun vindt dat het niet meer van deze tijd is dat er in zijn arena dieren worden vermoord.
“Beter laat dan nooit”, liet dierenactiviste Brigitte Bardot in Nice-Matin noteren. En Jeanne Augier, de 87-jarige eigenaresse van het fameuze Negresco-hotel in Nice, zei:”Dit is goed nieuws. Ze hebben eindelijk gesnapt dat geweld niet langer geaccepteerd wordt”. Madame Augier, die te zijner tijd een groot deel van haar vermogen aan haar stichting ter bestrijding van dierenleed nalaat, voegde eraan toe dat ze zich vaak schaamde een mens te zijn als er in de arena van Fréjus weer eens stieren werden omgebracht.
De ovale arena die aan 10.000 toeschouwers plaats biedt, dateert uit de eerste eeuw na Christus. In de Middeleeuwen zou het bouwwerk opzettelijk flink vernield zijn, uit angst dat de Sarasenen er een fort van zouden maken. In 1959 raakte ‘het stadion’ zwaar beschadigd toen Fréjus door een overstroming werd getroffen. Vier jaar geleden besloot de gemeenteraad de arena op te knappen.
Burgemeester Brun maakt zich geen zorgen over de commerciële toekomst van de arena nu hij de stierengevechten heeft geschrapt. Gaten in het programma denkt hij op te vullen met bijvoorbeeld een concours hippique en het ‘oude-stenen-monument’ werd al intensief gebruikt voor openlucht-concerten.
La Lida, de club die de corridas organiseert, is woedend op de burgemeester. Men heeft zijn besluit niet zien aankomen en wijst erop dat Brun La Lida altijd gesteund heeft.
Liefhebbers van slachtpartijen in arena’s, dat zijn dus mensen die ik nooit zelfs maar een hand zal geven, kunnen nu alleen nog terecht in Arles en Nîmes.
Of we nu kunnen zeggen dat Frankrijk langzaam maar zeker een beetje beschaafder wordt? Tja. Afgelopen zondag moest ik mijn Duitse herder weer tegen jagers op mijn grondgebied inzetten en al die stomme circussen zouden ook aangepakt moeten worden. Het getuigt niet van beschaving als je in zo’n tent naar het leed van door mishandeling gedresseerde dieren gaat zitten kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top