Zaterdag al skiën!

za 20 november 2010

’t Is hier verschrikkelijk weer, hoosregen en een soort poolwind. Météo France waarschuwt voor meer ellende. Mijn departement Le Var heeft alarmfase Orange toebedeeld gekregen. Op de bergen waarop ik uitkijk vanachter mijn bureau ligt een pak sneeuw.
Geen wonder dus dat het skigebied Isola 2000 laat weten dat er aanstaande zaterdag al geskied kan worden. Isola gaat weken eerder ‘open’ dan voorzien was.
Zelf ski ik niet (meer). Een fles Chablis uit de koelkast halen, vind ik tegenwoordig al wintersport genoeg. Maar toen ik hier pas woonde, vond ik het een fenomeen. In het holst van de ochtend de piste op, en dan op tijd naar beneden voor een zonnige lunch aan zee. Ik geloofde eerst niet dat die combinatie ‘haalbaar’ was, maar ik weet inmiddels beter.
Voor gedreven skiërs is Isola 2000 (het gebied ligt op 2.000 meter hoogte) ideaal, met onder meer 9 stoeltjesliften. Het gehucht zelf stamt uit de elfde eeuw, officieel wonen er maar 600 mensen. Maar eerlijk gezegd vind ik het er niks. Een oud dorp, vrijwel weggevaagd door appartementenbunkers voor de verhuur aan wintersporters: Torremolinos in de sneeuw.
Ik heb er wel goed gegeten, Chinees nota bene. Bij Chez Madame Phok, die toen nog zelf achter het fornuis stond. Of ze dat nu nog doet, ze was de jongste niet, weet ik niet. Maar haar restaurant bestaat nog.
Isola (Alpes-Maritimes, 06) is met de auto iets van 90 minuten rijden, vanuit Nice. Er is ook een buslijn Nice-Isola. Dan ben je bijna 2 uur onderweg.
Isola wint het ook dit jaar glansrijk van de andere skigebieden hier in de buurt. Op 4 december gaat Auton pas open; le Val d’Allos en Pra-Loup volgen nog een week later. Maar ook voor deze drie geldt: (veel) eerder dan verwacht!
‘Global warming’, zullen we maar zeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven