Recept van de week: Méditerraan gehakt

vr 19 november 2010

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten:
600 gram kalfs- of lamsgehakt
4 eetlepels paneermeel
1 kleine ui (gesnipperd)
1 teen knoflook (uit de knijper)
1 ei
peper, zout, nootmuskaat (snufje)
½ theelepel kerrie
bloem
4 eetlepels olijfolie
4 hardgekookte eieren (gepeld)
1 blikje tomatenpuree
1 stengel bleekselderij (in dunne schijfjes)
1 blaadje laurier
1 blikje kikkererwten (of linzen, of kidneybonen)
8 verse pruimen, abrikozen (ontveld, ontpit), of vijgen
2 eetlepels vloeibare honing
2 dl droge witte wijn
4 plakjes verse geitenkaas

Bereiding:
Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Pel ze. Maak het gehakt aan met de paneermeel, de ui, de knoflook, peper, zout, nootmuskaat en kerriepoeder. Verdeel het gehakt in vier porties en rol ze uit tot vier plakken. Leg in het midden van elke plak een hardgekookt ei en vouw het gehakt er als een pakketje omheen. Goed samendrukken, zodat ze tijdens het bakken niet openspringen. Rol de pakketjes door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en bak er de gehaktballen rondom in aan. Haal ze uit de pan en hou ze apart. Doe de witte wijn, de tomatenpuree, de bleekselderij en het laurierblaadje in de pan en laat het sausje al roerend een paar minuten pruttelen. Voeg de kikkererwten (of linzen, of kidneybonen) toe en laat ze goed doorwarmen. Voeg de gehaktballen toe en laat alles een minuut of tien garen. Doe er op het laatst de in stukken gesneden pruimen, abrikozen of vijgen bij. Serveer het gehakt met een plakje geitenkaas erop en een scheutje honing erover. Schenk de saus rondom. Blijft er wat over, dan kunnen de ballen de volgende dag, afgekoeld en in plakjes gesneden, als voorafje worden geserveerd, met een scheutje saus erover.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven