Dr. Bibber in Zuid-Frankrijk

De meeste Franse artsen wonen in Zuid-Frankrijk. Volgens een recent onderzoek van Conseil national de l’ordre des Médecins (CNOM) heeft de regio Provence-Alpes Côté d’Azur (PACA) maar liefst 374 dokters op 100.000 inwoners. Dat ligt ver boven het landelijke gemiddelde (308,8) en zelfs boven dat van het Parijse Île-de-France (370). Ook de zuidelijke regio’s Languedoc-Roussillon (339), Midi-Pyrénées (327) en l’Aquitaine (322) zijn in trek. Waarbij verder opvalt dat veel medici al flink op leeftijd zijn.
Logisch, want wie verkiest er nu niet het zonnige zuiden boven het druilerige en koude noorden, zeker met het klimmen der jaren, en een aantrekkelijk pensioen in het vooruitzicht. Het aantal gepensioneerde artsen steeg sinds januari 2009 met 6,6%. Dat het merendeel daarvan naar Zuid-Frankrijk trekt -of er al woont- zal geen verbazing wekken.
In mijn begenadigd gelegen gemeente (2.500 inwoners) hebben we twee artsen. Maar in de hoger gelegen gehuchten waar het kouder is, vind je geen enkele dokter. Het lijkt wel duidelijk dat bij het kiezen van een woon/praktijkplaats niet de behoefte van de bevolking, maar het klimaat van doorslaggevende betekenis is voor de medische stand. Dat geeft de door schaatsers gehate Dr. Bibber-regel ineens een heel andere dimensie.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: