Eric Cantona: Zuid-Fransman tegen de bankiers

wo 24 november 2010

Ha, eindelijk weer een woedende Zuid-Fransman die de revolutie predikt! Werd wat mij betreft tijd, want ik wens te blijven geloven dat elke (West-Europese) revolutie bij ons in Frankrijk begint.
Herinnert u zich Eric Cantona nog? Franse voetbalinternational, die wereldwijd in opspraak raakte toen hij in 1995 als speler van Manchester United een karatetrap uitdeelde aan een tribuneklant tijdens de uitwedstrijd tegen Crystal Palace.
Cantona, inmiddels 44 jaar, werd zwaar bestraft. Acht maanden schorsing plus 30.000 pond boete. Tegenwoordig verdient de geboren Marseillais zijn brood als acteur en in de muziekbusiness.
Vandaag keert Cantona teug in de arena van de internationale publiciteit. Met een karatetrap waarvan dit keer het bankwezen het slachtoffer is, of moet worden.
Hij heeft zich aangesloten bij de activisten, die de website bankrun2010.com zijn gestart en die iedereen oproepen op 7 december al zijn geld van de banken te halen. Klik hier voor het filmpje, klik op English voor de ondertitels. Volgens Cantona, wiens opa van Sardinië naar Marseille emigreerde, kan er ‘een broodnodige revolutie ontketend worden als de banken wereldwijd lamgelegd worden’. Cantona meent dat de banken verantwoordelijk zijn voor alle financiële problemen in de wereld.
Alle ellende, dat lijkt me overdreven. Maar dat het mooi geweest is met die superdik betaalde jongens en meisjes van de banken en de bonussen, daarin heeft de karate-specialist naar mijn mening groot gelijk. Zoals het ook klopt dat het tamelijk raar is dat zogeheten ‘systeembanken’ niet mogen omvallen. Belastingbetalers worden gedwongen het faillissement van die instellingen te voorkomen. Maar een in Nederland zoheten ZZP-er in financiële sores krijgt altijd eerst de Belastingdienst achter zich aan.Heb ik begrepen van een collega in het oude vaderland die er nog steeds woont.
Niet dat ik de consequenties kan overzien, maar een internationale run op de banken op 7 december zoals Cantona bepleit, het idee spreekt me wel aan. De bankenbonussen worden meestal zo rond kerst uitgekeerd. En ik herken in de actie van Cantona iets van de typisch Zuid-Franse opstandigheid of desnoods dwarsliggerij, die me altijd zo goed beviel en die ik begon te missen.
Ik denk dat Cantona echt op een sociaal-economische revolutie zonder bloedvergieten hoopt.
Het lijkt me zo’n gek idee niet het kapitalisme opnieuw uit te vinden. En dan een beschaafde variant daarvan.
Meestal is er iets van doordachte agressie nodig om een revolte te ontketenen. Dan zijn we bij een echte Zuid-Fransman met een Sardijnse achtergrond als Eric Cantona aan het goede adres. Een Méditerraan, zo iemand kun je om een revolutionaire boodschap sturen.
Had ik geld op een bank staan, dan zou ik het op 7 december gaan ophalen.

11 gedachten over “Eric Cantona: Zuid-Fransman tegen de bankiers”

 1. Cantoni heeft een uitermate stupide voorstel gedaan,
  even zelf destructief als de protesten van de lyceens tegen het verhogen van de pensioenleeftijd.

  Als de banken omvallen, valt de economie om en zijn wij terug bij de tijd waarin je elke week je loon in een zakje kreeg en Renée Vonk onder het biljart speelde.

  Je bent al aardig geïnfecteerd door de Franse hartstocht voor het protest om het protest…

 2. Eric heet CantonA.
  Alleen ultra-conservatieve denkers menen dat het huidige stelsel van systeembanken de voorkeur verdient. Sinds wanneer is het’destructief’om een deurtje verder te kijken? Creativiteit wint op termijn altijd.
  Van Franse hartstocht weet ik alles, u niks als u meent dat Fransen protesteren om het protest. Ik wijs u erop dat we geen stakingskassen kennen, wie -uit protest- staakt, vangt die dag nul inkomen.

 3. Er bestaan wel stakingskassen in Frankrijk.
  Ik las dat 1 bond zelfs niet-leden die staakten, een vergoeding wilde gaan geven.

  Hoe hoog de vergoedingen zijn, weet ik niet.
  En waarschijnlijk heeft de bond die het meeste staakt, de kleinste stakingskas…

  1. Slechts één vakcentrale (CFDT) heeft sinds augustus van dit jaar een stakingskas, naar de Nederlandse definitie van dat begrip. Vanaf dag 3 krijgen stakers, die minimaal 6 maanden lid zijn de CFDT, € 16 per dag. Andere vakbonden werken soms met een solidariteitsfonds dat met vrijwillige bijdragen wordt gevuld. In alle gevallen kost een staking de stakers geld.

 4. Dat wordt helemaal niets, Monsieur Cantona, de banken kijken het even aan en sluiten dan de loketten. Het wordt wel hoog tijd dat er nieuwe banken komen, die zich optimaal dienstbaar maken aan hun cliënten op een fatsoenlijke manier. Utopie ? Waarschijnlijk wel. Alternatief, langzaam aan aandelen kopen van vooraanstaande banken, komt er weer wat terug in uw eigen broekzak…

 5. Alleen jammer dat Cantona een karatetrap heeft uitgedeeld, zich dus blijkbaar bedient van geweld als hem iets dwarszit en dat u nou juist de karatetrap aanhaalt in uw bericht over het bankwezen.
  Voor het overige ben ik er ook voor om de banken eindelijk mores te leren maar ik ben bang dat er meer voor nodig zal zijn dan het cashen op 7 december.
  Wie weet wat Cantona zal ontketenen, waarschijnlijk zijn de meeste mensen murw geslagen en blijft het bij symboliek.

 6. Ter informatie, zojuist publiceerden we een update van ons artikel over de Bank Run op 7 december.

  We bespreken er de groei en evolutie van de facebookgroepen rond de oproep, de persaandacht in de mainstream media, de reacties van de bankwereld, andere aanleidingen voor toekomstige omwentelingen, de mogelijke gevolgen en ten slotte hebben we het ook over de vraag wat te doen om je spaarcenten veilig te stellen.

  Dit is het artikel :http://www.goldonomic.be/index.php?option=com_content&view=article&id=219

  Vriendelijke groeten,

  Tuur Demeester

 7. beste Renée,
  dat plan van die Eric C. is gewoon erg infantiel, en u praat geweld als middel goed, ik snap niet waarom u zich in Frankrijk gevestigd heeft, maar als je wilt zeiken en zeuren gaat dan terug naar NL daar doen ze niet anders.
  Vous planez ! et vous ralez ! Het Frankrijk van de jaren zeventig zijn echt voorbij, we leven nu bijna in 2011.
  Uzelf heeft ook iets tegen supermarchées !! Ik raad u aan om de wereld door een volwassen bril te bekijken, all you do is critisize !! u lijkt wel zo’n lycéen die gaat staken tegen deverhoging van de pensioenleeftijd.
  Alles veranderd voortdurend overal, probeer dat te accepteren en u zult een stuk blijer zijn.
  Zoals Frank Zappa al zei: “There is no Hell, There is no heaven, There is only France !!”

 8. Ik ben tegen geweld en boedvergieten, maar ik ben voor broodnodige verandering, desnoods door middel van een ongewone actie. Ik heb niets tegen goede supermarkten (wel lezen wat er staat graag), ik vind het slechts jammer voor de lokale oudere bevolking en voor de kleine middenstand dat er niet tegen op te boksen valt.
  Verder verzoek ik u uw taalgebruik te matigen, als u op dit blog wilt blijven mee-discussiëren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven