Gaf Picasso 271 kunstwerken aan een elektricien?

ma 29 november 2010

Intrigerend verhaal in Libération: het bejaarde echtpaar Le Guennec in Mouans-Sartoux (Alpes-Maritimes, 06) blijkt 271 werken van Pablo Picasso in bezit te hebben. Geschatte waarde: iets van 60 miljoen euro. Zou ik er niet voor over hebben, maar ik heb het dan ook niet zo op deze Spanjaard die dol was op stierenvechten. Ik sluit trouwens niet uit dat het werk van Picasso over een eeuw min of meer vergeten is (met uitzondering van Las Guernica), tenzij sluwe marketeers weer een nieuwe truc verzinnen.
Naar eigen zeggen heeft de nu 71-jarige Pierre Le Guennec die kunstschat gewoon cadeau gekregen van de Grote Meester. Le Guennec werkte als electriciën voor Picasso en legde onder meer de alarmsystemen aan in de Zuid-Franse huizen van de schilder, waaronder de riante villa Californie in Cannes.
De zaak werd een kwestie toen Le Guennec contact zocht met Claude Picasso, de zoon -en tevens de beheerder- van de erfenis van zijn vader. De electriciën hoopte van Claude zogeheten ‘certificaten van echtheid’ los te krijgen. Dat was niet zo’n probleem, maar de erfgenamen van Picasso krabden zich wel achter de oren. Het leek hen uitgesloten dat Pablo zoveel werken zomaar had weggegeven. Als armoedzaaier in het begin van zijn carrière betaalde hij weleens een kroegrekening met een schilderij. Ga maar kijken in La Colombe d’Or in Saint-Paul-de-Vence. Maar in zijn nadagen was Picasso zo ‘vrijgevig’ niet meer.
Claude heeft inmiddels Justitie ingeschakeld. De 271 kunstwerken zijn bij Le Guennec in beslag genomen en de elektricien wordt formeel verdacht van een vorm van verduistering. Hij is wel op vrije voeten, maar thuis niet meer bereikbaar.
Iemand die alarmsystemen aanlegt en dan ineens over een kunstschat beschikt? Benieuwd hoe dit afloopt.

8 gedachten over “Gaf Picasso 271 kunstwerken aan een elektricien?”

  1. ..je moet wel over een zeerrrrrrr bijzondere & unieke relatie kunnen spreken wil je de elektricien zelfs maar willen geloven…
    maar..ik sluit niets uit.

  2. Ik vermoed dat de erfgenamen zich eerst achter de oren gekrabd hebben, en toen graag die certificaten van echtheid afgaven zodat de verzameling alvast geïnventariseerd was voor de aangifte.

    1. Het echtpaar Le Guennec heeft inmiddels twee jaar voorwaardelijk gekregen en moest alle kunstwerken afstaan aan de familie Picasso. De befaamde villa La Californie is door kleindochter Marina Picasso te koop gezet, een eerste bod van 150 miljoen vond ze te laag. Ik zou maar gewoon lekker blijven werken Peter ;-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven