Het onderschatte Les Deux Garçons

wo 1 december 2010

In Zuid-Frankrijk wemelt het van de restaurants. Maar hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Restaurantgidsen en -rubrieken geven lang niet altijd de gewenste of correctie informatie. Kent u ook een restaurant dat eigenlijk een heel andere beoordeling verdient? Heeft u ervaringen die u graag met anderen deelt? Reageer dan onderaan dit bericht.

Vandaag even in Aix-en-Provence geweest, mijn favoriete stad in dit deel van de wereld. Zoals altijd voor de lunch aangelegd bij Les Deux Garçons op de Cours Mirabeau. Eeuwenoude brasserie, ik kom er al jaren. Heus niet het beste restaurant van de stad, maar ik weet me er op m’n gemak. Zoals destijds Zola, Cézanne en Lamartine. Ik denk dat die lui toen al wisten waar het goed toeven is. En soms heb ik dus liever klassieke schotels als de steak tartare en de sole meunière dan modern ‘fusion’-voedsel of experimentele avonturen met scheikunde aan het fornuis.
Ik heb -zoals atijd- prima gegeten bij Les Deux Garçons. Mijn tafelgenoot, die geen vlees eet, was ook zeer te spreken over de fruits de mer. Is het dan nier raar dat een heerlijk klassiek adres als dit niet eens een vermelding haalt in de Guide Michelin? Dat het amper genoemd wordt in de Gault&Millau? Er zijn meer van die resto-gidsen die Les Deux Garçons onderschatten of verzwijgen. Begrijp ik niet, en draagt niet bij aan mijn vertrouwen in zulke gidsen.
Ik surfte nog even op het net. Kreeg -vooral van buitenladers – te lezen dat de bediening bij Les Deux Garçons te wensen overlaat. Dat is echt onzin. Zoals het een brasserie betaamt, ligt het tempo voor een meestal gehaast type als ik op het ideale peil en ik heb er nog nooit een slecht opgeleide en/of onvriendelijke ‘ober’ meegemaakt. Een kwestie van goed Frans spreken? Of van ‘aangepast’gedrag? Ik woon hier al zolang.
Ben daarom zeer benieuwd naar uw ervaringen.

5 gedachten over “Het onderschatte Les Deux Garçons”

 1. Tsja, de mening van verschillende mensen, tegenover die van één blogger. Wie zou er gelijk hebben? Ook ik spreek goed Frans en ken de gebruikelijke gang van zaken in een Brasserie. Ook ik kom met regelmaat in Aix en ik ben gestopt met bezoek aan les 2 Garçons. Inderdaad, arrogante, onpersoonlijke bediening op het botte af, met om je heen vooral veel dedain voor toeristen. Er zijn meerdere zeer goede eetgelegenheden in Aix, ik loop liever wat verder van de Cours Mirabeau vandaan, waar meer inboorlingen komen en minder toeristen. Meer service en minder pretenties.

 2. Ben er nog nooit geweest. Heb wel even bij l’Internauté gekeken en de recensies aldaar zijn niet zo enorm lovend; gemiddeld 2 sterren (van de 5).
  Hieronder 3 voorbeelden van recensies:

  En bref Cadre sympathique. Les serveurs sont peu agréables et font leur sélection sur les clients (exit les enfants en bas âges ! ). Carte variée et classique. Toutefois la cuisine n’est pas a la hauteur. Le 14 août 2010

  En bref : Il faut aller au deux garçons pour le décor, en faisant abstraction de la propreté, miroirs et toilettes douteux… Beaucoup d’agitation entre le personnel, sans ressentir l’âme d’un directeur… Le 12 août 2010

  En bref Cuisine très soignée, cuisson et saveur des plats sont à la hauteur d’un accueil qui ne fait jamais défaut. Le 21 novembre 2009

  Als ik weer ‘ns in Aix ben zal ik het ‘ns proberen alhoewel mijn voorkeur uitgaat naar meer intieme restaurantjes.

  Groet, Esther

 3. reeds bezocht , is idd een doorgangsadresje veelal voor (groepen) buitenlanders – prijs/kwaliteit niet slecht : grootste + : de prachtige ligging op de cours mirabeau : de mooiste avenue van zuid frankrijk- woon reeds bijna 10 jaar in cassis en ook daar zijn de toeristische plaatsen (haven, waterkant) erg toeristisch : zoek het dan ook liever in kleine typische straatjes en pleintjes, die zijn er in aix in overvloed en deze woorden ook meer gekozen door de “auxois”- enkele van mijn kleine adresjes in aix : le passage rue villars,een nieuwe ontdekking ze bistro 7, rue de la couronne, en les 2 frères avenue reine astrid -iets buiten het centrum met prachtig terras – grt

 4. Nou, ik vind het een heerlijke brasserie, heb er regelmatig heerlijk geluncht. Geen onprettige obers meegemaakt, maar spreek ook vloeiend Frans. Ik was heel teleurgesteld toen ik er 2,5 jaar geleden was dat het vanwege een brand gesloten was. Ik heb inmiddels begrepen dat men op zoek is naar een nieuwe investeerder. Als ik in de buurt vertoef, wil ik altijd minimaal een dag aar Aix én naar Les 2 garçons….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven