Nieuwe ontwikkelingen in Picasso-affaire

do 9 december 2010

Vandaag zouden er in Parijs bij veilinghuis Hôtel Drouot onder meer tekeningen, keramiek en horloges van Picasso onder de hamer komen. In totaal 150 als ‘echt’ erkende stukken. Maar die veiling is voorlopig uitgesteld.
Bestaat er een verband met de recente ‘vondst’ van 271 Picasso’s in de garage van het bejaarde echtpaar Le Guennec (foto) in Mouans-Sartoux (Alpes-Martimes)? Die kunstschat zou de 71-jarige Pierre Le Guennec, destijds als elektricien door Picasso ingehuurd, in de loop der jaren van De Meester cadeau hebben gekregen. En/of van diens vrouw. Daarover bestaat inmiddels onduidelijkheid.
Die 271 als ‘echt’ erkende werken zijn door justitie in beslag genomen, maar het echtpaar blijft erbij dat het om geschenken gaat. Dat men er nu ineens mee voor de dag is gekomen, zou te maken hebben met de prostaatkanker, waaraan Pierre Le Guennec lijdt. Hij wilde voorkomen dat zijn vrouw straks min of meer onverzorgd achterblijft. Het echtpaar leeft van een pensioentje van 1.100 euro per maand.
Dat Picasso een gulle gever is geweest, lijkt bevestigd te worden door de erfgenamen van Maurice en Jacqueline Bresnu. Maurice was de chauffeur van de kunstenaar en kreeg ook van alles toegestopt. Bovendien waren de Brusnu’s een tijdje de buren van de Guennecs. Er is ook sprake van familieverwantschap op neef/nicht-niveau.
De zes erfgenamen van het inmiddels overleden kinderloze echtpaar Bresnu besloten hun Picasso-bezit te veilen. Niks bijzonders. Maar één van die erfgenamen (per testament aangewezen) is Pierre Le Guennec. Hij zou dat tot voor kort niet geweten hebben, maar het ziet er dus naar uit dat hij langs twee routes zou kunnen profiteren van de goedgeefsheid van Picasso.
Voorlopig staat hij nog met lege handen. De veiling is uitgesteld en zijn 271 Picasso’s liggen ergens achter justitieel slot en grendel. Le Guennec is 48 uur verhoord, maar op vrije voeten. Hij wordt nog wel verdacht van een vorm van fraude.
Dat hij zich als elektricien vooral bezig hield met het aanleggen van alarmsystemen in de vele Zuid-Fransen huizen van de schilder, geeft justitie te denken. Ondertussen staat wel al vast dat Pierre Le Guennec goed bevriend is geweest met Picasso. Als deze een van zijn legendarische feest voor de ‘beau monde’ gaf, werd de elektricien vaak ook uitgenodigd.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven