Frankrijk ‘knoflookland’

di 21 december 2010

Sinds gisteren staat ook de Franse krediet-‘rating’ onder druk. Volgens de nogal serieus te nemen indicator Bloomberg is Frankrijk nu al minder ‘betrouwbaar’ dan Tsjechië en Chili.
Frankrijk zal een hogere rente op staatsleningen moeten gaan betalen, hoewel president Sarkozy dat natuurlijk anders ziet.
Maar de waarheid is dat ook Frankrijk met een enorme staatsschuld kampt. Plus een werkloosheid van zo’n tien procent.
En dat maakt Frankrijk rijp voor het rijtje Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal, en wellicht binnenkort ook België en Italië.
Het lijkt erop dat Frankrijk economisch wankelt, en tot de door financiële kringen laatdunkend als ‘knoflooklanden’ weggezette EU-lidstaten wordt gerekend. En dan hebben we het nog niet eens over de pensioentekorten in al die zuidelijke naties gehad, waarover in ‘Brussel’ (nog) niks wordt gezegd.
Ook een rekeningetje waarvoor bij de huidige stand van zaken, de belastingbetalers in Noord-Europa straks opdraaien, terwijl die in Zuid-Europa gewoon in het zonnetje zitten: het aantal bejaarden neemt -ook hier in de Provence- zienderogen toe.
Intussen denk ik steeds vaker: we hadden nooit aan die euro moeten beginnen. En doe mij de franc maar terug. Maar ja, dat zullen Sarkozy en Merkel waarschijnlijk tot aan hun laatste snik tegenhouden.

1 gedachte over “Frankrijk ‘knoflookland’”

  1. Voor ons is de euro heerlijk, geen gedoe meer met valuta conversies, gratis euros overschrijven vanuit NL naar Frankrijk, gemakkelijk prijzen vergelijken binnen Europa.

    Voor het zakenleven bespaart het ook enorm veel geld, dus ik denk dat die euro welvaart toegevoegd heeft in Europa.

    Dat er vanuit Brussel disciplinerend opgetreden wordt naar landen met begrotings tekorten vind ik alleen maar positief. Laffe politici kunnen nu naar Brussel verwijzen om hun sanering door te drukken en dat is hard nodig, want de mensen willen hun verworven rechten behouden al worden die onbetaalbaar.

    Dus nee Renee , NIET terug naar de Franse Franc.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven