Spelevaren voor 1 miljoen per week

za 22 januari 2011

Lang geleden, toen ik nog in Nederland woonde, heb ik wel gezeild. In Friesland, op de Noordzee en op het IJsselmeer. Mee met een toenmalige zwager die in scheepsbenodigheden deed. Voor de kenners: een 16 meter lange stalen knikspant, tweemaster, zeer gedateerd modelletje. Maar ik bewaar de beste herinneringen aan die zeilavonturen. Met name de Friese wateren hadden (of wie weet: hebben) wel wat. De Friese watersporthavens trouwens ook, vooral Woudsend, waar we vaak aanlegden voor een uitstekende maaltijd in ’t Ponkje, gevestigd in de oude doopsgezinde kerk; het eethuisje bestaat nog steeds. Maar we dwalen af.
In mijn Franse gehucht woont ook een van mijn beste Nederlandse vrienden, en dat zijn er niet zoveel. Ik kan het ook niet helpen dat ik blijkbaar ‘verfranst’ ben. Ik zie meer Fransen dan Nederlanders en van die laatste categorie is dat meestal het vakantievolk; zoiets beklijft niet, voorzichtig gezegd.
Mijn Nederlandse vriend heeft een zeilboot in de jachthaven van Hyères liggen. We zijn een keertje naar Corsica gevaren. Hoog zomer, een fantastische belevenis. Met Friesland had ik definitief niks meer te maken.
Vandaag zaten we in het dorpscafé. Net weer open, want er is een nieuwe gérant. We kwamen te spreken over het gloednieuwe gigajacht ‘Seven Seas’ van Steven Spielberg: 86 meter lang, twee zwembaden, waarvan eentje met omhoog komende bodem zodat het bad verandert in een helikopterdek, een droge en een natte bioscoop (kun je tijdens het zwemmen een filmpje kijken), een eetzaal van 250 m2, en de allerlaatste technische snufjes. Er zijn 26 bemanningsleden nodig om het schip in de vaart te houden. En het werd à raison van 150 miljoen euro gebouwd in….. Alblasserdam. Ik ken die scheepswerf Oceanco nog van vroeger. Gaat goed, ze hebben net weer uitgebreid. Logisch, want de handel in dergelijke jachten is ‘big business & big bucks’. Dus heeft Oceanco intussen ook een ‘design & salesoffice’ in Monaco. Daar worden de rijkaards geworven voor de superjachten die in de Alblasserwaard voor langdurige werkgelegenheid zorgen, want er gaan heel wat arbeidsuren in dergelijke drijvende decadentie zitten.
De ‘Seven Seas’ is inmiddels onderweg naar hier en gaat op nog geen steenworp afstand in de Méditarranée voor de anker. En hoera, we mogen het huren! Voor één miljoen euro per week.
Mijn vriend besloot, nadat we nog een glaasje besteld hadden, dat we het over peperdure onzin hadden. En rekende me voor dat wij amper 350 euro kwijt waren geweest aan ons zeiltochtje van een hele week rond Corsica, inclusief eten en drinken in simpele maar prima eethuisjes in havenstadjes.
Hij heeft gelijk. ’t Is inderdaad tamelijk van god los dat je een miljoen in een beetje spelevaren steekt, terwijl je minstens zoveel plezier kunt hebben met een budget van van 350 euro all in. Dus nee, bedankt. We laten ons de wind niet uit de zeilen nemen door zo’n ‘Seven Seas’. Voor geen goud.

7 gedachten over “Spelevaren voor 1 miljoen per week”

 1. Ach, dat je 350 euro aan een vakantie uitgeeft, betekent in feite al dat je geld over hebt.

  Ik denk dat sommige mensen in Azië dat geld reserveren voor de school van hun kinderen, en dat sommigen in Afrika er een jaar van leven (maar daar is het ‘s winters niet zo koud, dat scheelt).

  En als Steven dat schip verhuurt voor een miljoen per week, en het misschien 20 weken per jaar verhuurd wordt, heeft hij de kosten er over een jaar of 10 misschien uit (ik weet niet hoeveel het personeel kost).

  1. Dag meneer Stuivenberg,
   U heeft gelijk; overal ter wereld hebben mensen het slechter dan u en ik, en meneer Spielberg. Maar ik denk niet dat ik daar veel aan kan veranderen door nooit meer iets leuks te doen. Wat ik dan wel doe, is privé. En u?

  1. Dag meneer Van Noord, daar bent u weer! Dat café valt wel mee hoor. Beetje koud nu, maar de nieuwe gérant heeft beloofd de verwarming te laten maken. En zuur? Een vrij luchtig commentaartje, ‘tongue in cheek’, zou ik eerder ironisch willen noemen. Waar is uw gevoel voor nuance/humor?

 2. :-) Koude wind Van-uit het Noord-en… Zelfs een hagelsteentje op een mooi Frans cafe? (Sorry, Renee: ongelezen maar Wel Bewaarde! mail aan’t lezen: hockey-Zomerstop is begonnen) Vorig jaar: had Wichwood (Cotswolds, UK) nog 1 pub – niet zo best qua eten – Daar waren alle inwoners het over eens. Dit jaar staat-ie: te Koop… ‘k Hoop echt dat Wichwood: een Goeie Nieuwe Landlord krijgt! En jullie Nieuwe Gerant: Safe: The Pub! Het is Zo belangrijk in een kleine gemeenschap! Good Luck!

 3. beste renee ik heb net mijn 4 project in albasserdam verlaten in totaal daar 900 man aan het werk gehad dus 10 jaar werk voor de omgeving
  dit is een industrie die niet veel mensen begrijpen ik ben in 1974 vertroken naar antibes om op het yacht van heineken te repareren de kapitein zegt ik zoek een machinist en ik ben nooit meer terug gegaan alleen aan de kust werken indirect 1.000.0000 mensen voor die eigenaren zo lang die geld uitgeven aan een villa of boot werken heel veel mensen ik heb alle filmsterren presidente zangers ook jouw jonhy halliday een fijne gast en muziekgroepen aan boord gehad ons konings huis van wilhemina tot willem en maxima en de kinderen ook ministers uit holland die verwend werden door project ontwikkelaars dat is gaajes,
  ik heb voor michel schumacher gewerkt die wilde geen boot maar het is voor dit soort mensen onmoggelijk om normaal op het strand te liggen met zijn familie dus hij kocht er een voor de eerste keer rust gehad in jaren zij hij
  er zijn heel veel patsers en criminelen in die wereld ik heb altijd de juiste baasen uit gezocht st tropez is voor de dwazen
  fenter van vlissingen hebben ook boten daar ben ik mee de wereld over gegaan
  ik heb voor conrad hilton gewerkt
  de rockefeller famile die zie je niet in die plaatsen waar de zo genaamde yetset komt
  deze menssen moeten wel een yacht kopen om rustig op vakantie te kunnen
  tot 1985 moesten we heel veel voor 1700 uur in de havens zijn dan wilden de bazen het kantoor bellen bij het haven gebouw want zaken over de scheepsradio gaat niet dat hoort iedereen
  met de satelieten nu kunnen de baas en gasten weken op zee blijven en direct met het bedrijf comuniceren ik zit dit te typen midden op zee en heb dit bericht in 2 seconden bij je
  ik zorg er voor dat jij een c d krijg van die franse rockker met zijn handtekening want hij is een persoonlijke vriend geworden van ons
  dus laat ze maar een yacht bouwen ze moeten wel
  beter dan een van gohg voor 100 millioen dat leverd geen werk op
  groeten van johan van der aa
  antibes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven