De bubbels zijn op, leve de bubbels!

za 5 februari 2011

Slecht nieuws voor liefhebbers, feestvierders en verspillers van kostelijk druivennat: er dreigt een nijpend tekort aan champagne. Zo tegen april zullen zelfs de merken van minder allooi amper meer verkrijgbaar zijn, vrezen handel en producenten. En het is allemaal onze eigen schuld. Een paar jaar geleden hadden we met z’n alleen zó weinig trek in het peperdure drankje, dat de productie drastisch werd teruggeschroefd om het imago en de prijs van de bruiswijn niet tot onaanvaardbaar laag niveau te laten kelderen. Nou ja, het lag natuurlijk ook wel aan de crisis, want nu die voorbij lijkt worden er ineens weer volop bubbels besteld en zijn de flessen niet aan te slepen. Dus dreigt er een tekort. En dat betekent -met het zomerseizoen in het verschiet- paniek hier aan de Côte d’Azur, waar de jet set huist en verspilling meer schering dan inslag is. Denk aan de spuitsessies en ‘bubbelbaden’ met starlets als Paris Hilton (foto, midden), die er vorig jaar haar verjaardag in La Voile Rouge bij Saint-Tropez mee vierde, grootverbruikers als de Maleisische miljonair Taek Jho Low (foto, links) en anonieme Russische tycoons, die er vorig seizoen voor een slordige 2 miljoen euri aan godennat per dag doorheen joegen. Een beetje party-flesje aan de azuren kust kost dan ook tussen de € 320-1800, want alleen het beste is goed genoeg en ook in de mindere horecagelegenheden gaat zo’n ‘bouteille’ minimaal drie keer ‘over de kop’. En nu het luxe goedje op dreigt te raken, zullen de prijzen helemaal exploderen. ’t Zal zo’n vaart wel niet lopen met die lege wijnkelders, maar de toon is gezet en dan kun je erop wachten.
Is er dan geen oplossing voorhanden? Jawel, maar daar moeten we nog zo’n 14 jaar op wachten. De Champagnestreek, aan strikte regels en een krap areaal gebonden, mag binnenkort uitbreiden: onafhankelijke experts zullen straks 45 dorpjes aanwijzen die ineens ook champagne mogen produceren en de beschermde merknaam champagne op de fles mogen vermelden. Maar ja, de druivenranken moeten nog worden aangeplant, de eerste serieuze oogst wordt niet voor 2025 verwacht.
Alternatieven? Beslist! Zo vlak bij Italië is er een schitterende ‘escape’ mogelijk. Ik ken minstens twee geweldige champagnes (Berlucchi en Ferrari), al mogen ze zo niet heten, die niet onder doen voor het Franse schuimgenot. Geïmporteerd worden ze niet, maar een snippertripje naar de andere kant van de grens is zo gemaakt; ik doe het regelmatig. Maar ja, Italiaanse bruiswijn die een fractie kost van de opgeblazen imponeerbubbels van originele komaf, dat zal voor de ‘beau monde’ wel weer te min zijn. Mooi zo. Je moet er toch niet aan denken dat er door jetset-vraag ook in Italië schaarste ontstaat, dan zitten we hier dus echt zonder! Mondje dicht maar.

3 gedachten over “De bubbels zijn op, leve de bubbels!”

 1. Hoi Renée,
  Hier een berichtje van een bubbels fan! Het sprankelt, het tinkelt, het betovert: het leeft.
  Heb je al ‘ns crémant de Die geprobeerd? Deze vind ik één van de meest aangename. Deze dronken we heel regelmatig toen we nog in de Provence woonden.
  Die ligt in de Drôme, het departement dat grenst aan de Vaucluse/Provence.Zalig! Nu we hier tijdelijk in NL wonen probeer ik deze hier te kopen, maar nee, dat is moeilijk. In NL verkoopt men vooral cava’s (Spaanse bubbels) die ik vaak te kort door de bocht en te hard vind of ‘fabrieks’champagnes bekend van televisiereclames. De crémants zijn moeilijker verkrijgbaar en die uit Die al helemaal.
  Hieronder een klein stuk je over deze superzalige en verfijnde crémant:
  Cremant de Die: biologische wijn zonder kater
  Gras en veldbloemen mogen er ongestoord tussen de kortgesnoeide wijnranken groeien en chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn er taboe. Die komt van de hellingen van de rivier de Drôme, ongeveer honderd kilometer ten oosten van het Franse Valence.
  Je herkent in de smaak van de Cremant de Die bloemen, citrus en perzik, maar ook “een frisse geur met een appeltje in de neus, mooi droog maar met minder duidelijke zuren dan in champagne.” Dat maakt het volgens de wijnkenner een uitstekend aperitief, maar ook geschikt voor tijdens de maaltijd: “Het heeft beduidend meer om het lijf dan een prosecco.”
  In binnen- en buitenland kreeg de wijn lovende kritieken. Zo won het de zilveren en gouden medaille op het concours van alle crémants uit Frankrijk en repten wijnrecensenten in eigen land van “heerlijk zacht” (Trouw), “erg lekker” (de Volkskrant), “aardig complex en breed” (Perswijn) en “een der beste crémants die ik ken” (Het Financieel Dagblad). Kortom: een goed begin om de zomer mee in te wijden.

  Zo, even crémant de Die op de kaart gezet maar wellicht ken je ‘m al.
  Santé en blijf maar fijn heerlijke en eerlijke stukjes schrijven!
  Groet, Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven