Recept van de week: Pissaladière

vr 4 februari 2011

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Typisch armeluisvoedsel uit de Provence, vooral bekend uit Nice. Maar erg lekker, oergezond en makkelijk te maken.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 200 gram bloem
 • ½ zakje ‘levure chimique’ of droge gist
 • 10 cl zonnebloemolie
 • snufje zout

Voor de garnering:

 • 3 eetlepels olijfolie
 • 6-8 grote uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 12 kleine ansjovisfilets op zout
 • 18 zwarte olijven
 • 1 eetlepel gedroogde herbes de provence
 • zwarte peper uit de molen

Bereiding:

Deeg: doe de bloem in een ruime kom met wat zout. Giet er de zonnebloemolie bij en kneed alles door elkaar. Los de gist op in een klein beetje warm water en voeg toe; kneed alles opnieuw door elkaar tot een stevige, elastische bal. Eventueel nog wat warm water toevoegen als het deeg te droog blijft. Bedek de deegbal met wat keukenrolpapier en zet weg in de koelkast.

Garnering: pel en snij de uien in middeldikke ringen. Verhit de olie in een ruime braadpan en doe de uien erbij. Goed doorroeren en op laag vuur zacht laten worden onder regelmatig omscheppen. Meng de gepelde knoflook (uit de knijper) erbij, plus de herbes de provence. Blijf regelmatig omscheppen tot de uien goudbruin kleuren.

Vet ondertussen een lage bakvorm (minimaal 33 cm doorsnee) of het bakblik uit de oven in (met olie of boter). Verwarm de oven voor op 240 graden. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne plak en bedek er de bakvorm of het bakblik mee. Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi er een paar draaien peper uit de molen overheen. Spoel de ansjovisfilets af om ze wat te ontzouten en verdeel ze over de uienlaag, afgewisseld met de olijven. Bak de pissaladière 30 min. in de oven op 240 graden, maar blijf opletten dat ie niet verbrandt: als dat dreigt, de oven lager zetten.

In punten snijden en serveren. Kan warm of koud worden gegeten.

Tip: varieer door de deegbodem eerst dun met tomatenpuree te bestrijken. Of leg dunne plakjes tomaat op de uienlaag tussen de olijven en ansjovisjes.

4 gedachten over “Recept van de week: Pissaladière”

 1. Mmmmmmmm…… pissaladière! Als ik dat eet dan gaat de zon sowieso schijnen.
  Ik ga het maken.
  Bon weekend Renée et bon appétit!
  Groet, Esther

 2. Ben ik even blij dat ik als AOW-er tot de armelui gerekend mag worden.
  Zouden wij (nieuw-)rijken zijn, hadden we dit heerlijke gerecht moeten missen.
  Groet,
  Jaap de Winkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven